Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Co sa tika tej koncovej otazky, pradstav si ze je sin x v zatvorke ako samostatny clen, preto sa da zapisat iba (sin x)*5 alebo 5*(sin x) a teda mozme zapisat 5sin x inak to nejde. Co sa tika limity je to limita tzpu 0/0 a teda treba derivovat L'hopitalovim pravidlom. Riesenie ti dam zachvilu
fmfiain napsal(a):
Co sa tika tej koncovej otazky, pradstav si ze je sin x v zatvorke ako samostatny clen, preto sa da zapisat iba (sin x)*5 alebo 5*(sin x) a teda mozme zapisat 5sin x inak to nejde. Co sa tika limity je to limita tzpu 0/0 a teda treba derivovat L'hopitalovim pravidlom. Riesenie ti dam zachvilu
Tak to bude vypadat takhle?
↑ Rozulinka:
ten tvůj výsledek je sice správný, ale postup v obou případech špatný, protože se obecně nerovná
ani
.
Nemůžeš jen tak přepsat sin(5x) jako 5*sin(x), taková rovnost platí jen pro některá x.
Jinak krom toho postupu, který napsal ↑ fmfiain: by měl fungovat ještě tento:
↑ fmfiain:
jak jsi prosim upravil 5*cos(5x) - 3*cos(3x) = cos(10x) - cos(6x) ??
↑ fmfiain:
No jak znamo
a platí to i vpřevráceném tvaru :)
↑ fmfiain:
Ted ti asi vazne nerozumim :( Jake odstraneni limity? Ja tu limitu neodstranuju ale pocitam, ne?
Jiste ze f(x) = x/sin(x) neni v nule definovana, ale ma v nule limitu rovnou jedne.
Mozno mi nieco uslo, ale pokial viem, kym ratame limitu, tak piseme pred vyraz lim x->0, ale finalny vysledok uz nezapisujeme s lim x->0, ale uz len samotny vyraz s dosadenim hodnoty za x, ku ktorej sa limita blizi, ale to sa neda vzdy pouzit, tak vyuzivame L'hopitalovo pravidlo. Ale mozno som nieco zle pochopil, nie som predsa supermat.
↑ fmfiain:
No to nejsme nikdo :)
jenom si nemyslím, že počítání limit spočívá v upravení na limitu funkce, která je v daném bodě definovaná a spojitá, a pak dosadit (jak by se dosazovalo nekonečno? Nabo jak by se počítala jednostranná limita funkce 1/x v nule? )
↑ fmfiain: tohle jsem popravde nepochopila
↑ fmfiain: tak za takovy zapis by me skutecne vyhodili od zkousky, ani bych nevedela jak (a predpokladam, ze s tim, ze sin x jde v nekonecnu k nekonecnu jses jenom prepsal)
Duvod proc jsem tuhle diskuzi rozpoutala byl, ze nechapu, co se ti nelibi na mem postupu (tom prvnim), mne pripada byt v poradku totiz :)
Ak by som tu limitu prepisal do formy postupnost sin x/x, pricom je to postupnost od 0 n az po nekonecno, tak by sa postupne zmensovalo cislo az k 0, z coho postupnost od nekonecno po 0, islo by to opacne, pricom sin x je na jednotkovej kruznici, cize zvacsi max na 1, z toho lim = 1. tento postup je ale prilis dlhy a hodil by sa skor ako dokaz. Ako to zistim rychlejsie bez L. pravidla?
Mimochodem, ted jsem zjistila, ze uplne stejny priklad tu ↑ Rozulinka: do fora hodila uz pred nejakou dobou http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=4426
jinak ten sin x/x...
Na (0, pi/2) plati: cos x < (sinx /x) < 1, a ze sudosti cos(x) a sin(x)/x plyne, ze stejne plati nerovnosti i na (-pi/2, 0). Pak staci pouzit vetu o limite sevrene fce
Ale nepopiram, ze spocitat to za pomoci L'Hospitala je jednodussi a rychlejsi.