Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, mohl by mi někdo osvětlit následující příklad? ![kopírovat do textarea $x^{\sqrt[n]{x}}=(\sqrt[n]{x})^{x}$](/mathtex/58/58457f9ef6a3a946d56f6d0b48a0ccb6.gif)
Za prvé si nevím rady s postupem a za druhé, jak může mít vlastně jedna rovnice o dvou neznámých výsledek?

↑ jelinekgreen:
Levou i pravou stranu můžeš napsat jako:

↑ Cheop:
Tam jsem se ještě dostal. A teď co? Když mám stejný základ = x, tak můžu porovnat
?
To by pak napovídalo, že výsledkem jsou
, což nejsou. Takže to nejspíš nemůžu udělat. Proč to prosím nemůžu udělat?

Taky ale platí, že ![kopírovat do textarea $x=1 ; x= n\cdot \sqrt[n-1]{n}$](/mathtex/a6/a6676b2eec2ca4a1112522af6c91f627.gif)
A já bych k tomu rád nějakým způsobem došel :)
Poznamka.
Tato rovnost neplati vseobecne.
Napr pre n=2, x=4 plati
Ale napr pre n=2, x=9 nie.

↑ vanok: a kde vezmu podmínky, pro rovnost? Jak znistím, že to je
?
Ahoj.
To mozes tiez overit, ze pre x=1, a lubovolne prirodzene n, tvoja rovnost plati.
Od kial mas toto cvicenie? Co vsetko je tam este napisane?
Na podrobne riesenie, pokial x>0, a n vhodne mozes pouzit logaritmy.
Komentar.

↑ vanok: Ahoj, mám to ze skript k přijímacímu řízení na techniku. Takže opáčko střední. Jinak jsou tam poměrně jednoduchý příklady, ale v kapitole exponenciálních rovnic se rozhodli, že mě uvrhnou do deprese...
Nepíšou k tomu nic. Po zopakování rovnic typu
přechází ke cvičení, kde tohle je jeden ze dvou, který za boha nejsem schopen udělat. Ta druhá je sice úplně obyčejná a není na ní nic k nepochopení, ale taky mi nejde vypočítat. Pokud bys byl tak hodnej a taky mi s ní pomohl... 
Byl bych vděčný za kompletní postup až k výsledku, protože tenhle typ úlohy řešit umím, akorát tenhle nejsem schopen :D
↑ jelinekgreen:![kopírovat do textarea $x^{\sqrt[n]{x}}=(\sqrt[n]{x})^{x}$](/mathtex/58/58457f9ef6a3a946d56f6d0b48a0ccb6.gif)
pro
a 
![kopírovat do textarea $x^{\sqrt[n]{x}}=(x)^{\frac xn}$](/mathtex/2c/2cce94f932ee150f13ba6bdc0fb1b3d2.gif)
![kopírovat do textarea $\sqrt[n]{x}\log x=\frac xn\log x$](/mathtex/8b/8b1d809724356b638b6684393f27f146.gif)
a) 
b) ![kopírovat do textarea $\sqrt[n]{x}=\frac xn$](/mathtex/27/27bb56c73395f1d7c84a8e96d92bad52.gif)
![kopírovat do textarea $\log\sqrt[n]{x}=\log \frac xn$](/mathtex/6d/6dba3b05ca9aa40d90c9cc9d7b1a43cc.gif)

, když 
když
, 
Ahoj ↑ zdenek1:,
Ano to je forma ku ktorej sa lahko dostane, a ku ktorej sa dalo dostat aj umocnovanim.
Tu som len poznamenal ↑ vanok:, ze uplne riesenie takych prikladov nie je stredoskolske. Potom, tiez neviem ako sa definuje na strednych skolach v cz, sk exp. funkcia ( su tam nejake restrikcie ??)
Na buduce otvor na novu ulohu nove vlakno

Akoze v tej ulohe, na riesenie som pouzil jednoduchy trik ( ale trochu nevycajny) tak ju tu trochu komentujem .
Najprv 
co da po deleni pravou stranou rovnice 
Je okamzite ze x=2je riesenie poslednej rovnice.
A ta nemoze mat ziadne celé riesenie vedcie ako 2, lebo jej prvy clen je skutocny zlomok, a druhe dva cleny su celé cisla.... Co nie je mozne.
( o inych moznostiach som nerozmyslal...)
Zda sa mi, ze tvoja zbierka uloh je dost vysokej urovne.
Nebolo by.lepsie keby si skusal riesit ulohy z minulych rokov?

↑ vanok:
Úlohy z minulých let samozřejmě přijdou na řadu.
Dostat se na tvar
mi nedělá problém. Pěkné řešení. Zase jsem se přiučil a o to jde :)
A na první pohled jde vidět, že
ale už moc nerozumím tomu, jak ( a jak na první pohled) poznám, že je to právě
Když budu zvyšovat x, tak první výraz půjde k nule a je jasný, že po odečtení druhého člene se na jedničku nedostanu. Ale jak (kromě dosazování konkrétních čísel) odhadnu ten fakt, že dvojka skutečně vyhovuje jako jediné číslo?
↑ jelinekgreen:,
To co som pisal plati len pre cele cisla. ...( i ked by sa dalo z tym pohrat a dat argumenty v inych situaciach. )
To riesenie x=2, mozes vidiet aj takto : skusime najpr kedy vsetki cleny budu cele cisla... A jedine take je x=2... A zazrakom vyhovuje.
Z tymi cviceniami je to take, ze aby sa to dokladne riesili, treba dost casu.

↑ vanok:
Protože x ovlivňuje jen výraz bez násobné konstanty, můžu si uvědomit, že
a z toho mimochodem plyne, že výrazy s neznámou x musí být ekvivalentní?
tedy
a y dosadím třeba do druhého výrazu: 
a tady už opravdu zřejmě 
Je tohle úvaha, tak jak jsi to myslel?
Aj tak mozes
To je radost sam riesit, ze

↑ vanok: Je to radost :) Děkuju za pomoc :)