Zdravím všechny, mám tu pár zapeklitých úloh na optiku, se kterými si nevím rady. Děkuji všem předem za případnou pomoc :-)
A)
Proveď pokus podle obrázku a napiš vlastnosti obrazu.

B)
Dvě rovinná zrcadla svírají úhel 45 stupňů. Narýsuj paprsek po odrazu na zrcadle (1) a dále na zrcadle (2). + úhly
Obrázek níže - to, co jsem zatím rozpracovala. Co bych měla doplnit (velikosti úhlů - jak?) a doopravit?
Červeně je zobrazen výchozí paprsek, zrcadla označena 1 a 2, žlutě mnou narýsované paprsky (mám je samozřejmě narýsované přesněji, tady v obrázku se mi špatně přesně zvýrazňují), fialově vyznačeny kolmice a další pomocné osy.
C)
Narýsuj paprsky odražené na rovinných zrcadlech, včetně úhlu dopadu a odrazu.

= úhel dopadu
= úhled odrazu
Žlutě označeno - rozlišení tří různých případů dopadání paprsku pod různým úhlem a jeho odražení na rovinném zrcadle a jejich úhlů dopadu a odrazu
Červeně označeno - strohé originální zadání
Všechno ostatní mnou na obrázek dokresleno ;-)
Hlavně mě zajímají velikosti všech
a
+ co bych dalšího měla doplnit / doopravit !
Ještě jednou všem děkuji za případnou pomoc,
snad jsou mé značně zmatené obrázky alespoň trochu přehledné,
fyzikářům zdar a hezký víkend!

↑ stahlavska:
A) postav se před zrcadlo. mávni pravou rukou, udělej krok dopředu, stoupni si těsně k zrcadlu a porovnej, kde máš nos ty a obraz? Z toho určíš vlastnosti obrazu
jinak vlastnosti na rovinném zrcadle najdeš v mnoha článcích v učebnicích či na internetu

↑ stahlavska:
B)
1) mezi červeným paprskem a k1 je úhel alfa
2) mezi odraženým žlutým a k1 je také alfa
3) mezi odraženým a zrcadlem je 90-alfa
4) žlutý a dvě zrcadla tvoří trojúhelník. Jeden úhel je 90-alfa, druhý je 45 st, třetí dopočítáš do 180 st - beta
5) dopočítáš 90-beta, to bude úhel dopadu mezi žlutým a k2
atd

↑ stahlavska:
C)
1) narýsuješ
2) pokud nebyly úhly zadány číselně, tak maximálně vzít úhloměr a změřit

↑ marnes: Děkuji za odpovědi! A) jsem dovyřešila, ale mám otázky ohledně B) a C)...
Čili:
C) Předvedu názornější obrázek, abys pochopil, co přesně potřebuji:
Dejme tomu, že úhel alfa s čarou jsem úspěšně narýsovala pomocí zákonu odrazu a kolmice, alfa je úhel dopadu a alfa s čarou úhel odrazu. Já se ptám - jak velká je alfa (vím také, že alfa s čarou se rovná alfě)? Jak změřím její velikost pomocí úhloměru? Mám změřit úhloměrem celý žlutý a červený úsek, nebo snad jenom žlutý, anebo dokonce jenom červený? Mám v tom trochu zmatek...
B) Bude lepší, když mi to vysvětlíš (nakreslíš) zcela polopaticky a jak by to mělo být řešeno. Obrázek níže je originální od zadání. Text zadání je ještě jednou takovýto:
Dvě rovinná zrcadla svírají úhel 45 stupňů. Narýsuj paprsek po odrazu na zrcadle (1) a dále na zrcadle (2). + úhly

Díky moc,
M. Š.

↑ stahlavska:
úhel dopadu i odrazu se měří vždy od kolmice dopadu. Tudíž je to jen ten červený
B) postup jsem ti už psal, lepší nemám

↑ marnes: Ještě jednou moc díky, opravdu jsi mi pomohl :-)