Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Vezmi si libovolnou neabsolutně konvergentní řadu u které znáš její součet, označme ho S. Vynásob všechny členy této řady číslem 2/S a máš neabsolutně konvergentní řadu se součtem 2.
To samé se dá udělat pro absolutně konvergentní řadu. Můžeš například vyjít z nějaké geometrické řady u které znáš součet.
Díky za pomoc s ostatními příklady, ty jsem pochopila, ale tady opravdu nevím.
Říkáš, že mám vyjít z geom. řady. Tak třeba . Její součet je 1/2. Jak tedy postupovat dál, jak vlastně zjistím, jestli konverguje?
Díky
Pokud u geometrické řady platí , pak řada konverguje. Řekl bych, že to je jedna ze základních znalostí, pokud chceš něco dělat s řadami. Jak jsem napsal, máme tedy absolutně konvergentní řadu se známým součtem S=1/2. Pokud chceme získat součet 2, tak každý člen řady vynásobíme 2/(1/2)=4. Sama si ověř, že skutečně platí
↑ veronica:.
To, že řada není absolutně konvergentní, snad nemusím ukazovat, že je konvergentní plyne z Leibnizova kritéria. Dokážeš nalézt její součet?
↑ veronica:
Dá se vymyslet i neabsolutně konvergentní řada, která jde sečíst mnohem snadněji než ta, kterou jsem uvedl. Např.
Stránky: 1