Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Pozdravy foristom.
Co by ste odpovedali na tuto otazku :
Dat kompletne riesenie pytatelovy, bez toho aby ukazal aspon co skusal robit, v damom cviceni, moze mu nieco dat?
Tato otazka, mi napada po konstatacii, ze velmi vela kolegov dava okamzite ich celé riesenia pytanych cviceni.( i ked sa mi zda, ze je to proti pravidlam a duchu fora)
Kolega vanok přidal rozšířující otázku k diskusi - příspěvek 18.
Jelena: doplněna otázka.

↑ vanok: Ja osobne sa snažím poskytnúť najskôr nejaký návod s tým, že sa pýtam druhej strany, či rozumie. "Vypľuť" kompletné riešenie bez toho, aby sa zapájal aj človek, čo s úlohou prišiel, môže mať síce za následok jednotku z DÚ, ale keď nebude rozumieť jednotlivým krokom, pri písomke mu bude riešenie bez pochopenia nanič.
Ahoj ↑ raikou243:,
Ano spominam si na to vlakno. Ale tam sa skor pisalo co sa robi.
Tu je otazka o pedagogickej uzitocnosti dat kompletne riesenie.
Ahoj ↑ Blackflower:,
Zaujimavy prispevok.
Mas velmi dobre argumenty, proti takemu postupu.
podľa mňa je to jedno záleží a odpovedateľovi či sa mu chce písať desať príspevkov miesto jedného z hľadiska pytateľa je to už naozaj jedno podľa mňa kto chce porozumieť tak položí otázku tak, aby bolo jasné že porozumieť chce a kto nechce porozumieť tak neporozumie ani keď tam budú len návody či vysvetlenia
a s mazaním či skrývaním kompletných riešení moderátormi v zásade nesúhlasím.
Ahoj ↑ jarrro:,
Kazdy nazor je respektabilny, a spravne poukazujes, ze opakovane riesenia podobnych problemov je v niecom ( zbytocna?) strata enegrie.
Osobne by som povedal, ked pises " kto nechce porozumiet"
Kto nechce alebo nedokaze porozumiet a to asi ze chce riesit cvicenia bez studia teorie, alebo.....
Ahoj.
Z didaktického hlediska je určitě lepší dávat jen návody. Myslím, že obvyklé středoškolské úlohy nejsou tak těžké, aby se na nich žák unavil a nebyl schopen ani napsat, co zkoušel. Když napíše, co zkoušel, může vyjít najevo, co chápe špatně. Nebo můžeme navázat na jeho práci, značení apod.
A co se týká zneužití. Poskytnutím celého řešení hned podporujeme 'opisovače'.
Tak nějak se asi počítá s tím, že domácí úkoly nebývají řešeny samostatně. Osobně, jako učitelce (budoucí), by mi bylo milejší, kdyby mě žáci odevzdali aspoň náznak vlastního řešení, i když chybný, než skvělé řešení někoho jiného.
Pozdravujem ↑ Andrejka3:,
Tiez mas velmi presnu myslienku o praci na forach ako toto.
Niekto tu pred nedavnom napisal, viac menej toto dal som celé riesenie, lebo na podobnom priklade, kym som prisiel sam k rieseniu som stratil vela casu.
Usetrit namahu niekoho, je to uzitocna sluzba? Bol to ozaj strateny cas?
Mozno vdaka tej namahe sa robia najvadcie pokroky.
Mozno jedina vynimka moze byt ( aspon si to myslim), ak niekto mal v skole vyucovanie bez prikladov. ( = cvicenia co ucitel, profesor vyriesi, aby sa ukazala uzitocnost uvedenych teorii) alebo aj pre samoukov.
Tiez, ak som ta dobre pochopil, chces povedat, ze taketo fora su najuzitocnejsie pre tych co chcu sa skutocne nieco naucit.
Zdravím,
můj názor na kompletní řešení nemusím prezentovat, že ano? :-) jen bych připomenula, že první debata o kompletních řešeních opravdu vznikla skoro na úvod fungování fóra, jak odkázal kolega raikou243. Jen takové poznámky:
a) nepřidávala bych didaktickému působení přes fórum příliš velkou váhu - partnera v debatě nevidíme, nemůžeme sledovat jeho bezprostřední reakci, nevíme, zda skutečně při psání dotazu poctivě hledí do svých sešitů a počítá, nebo plesknul dotaz a šel si hrát.
b) je velmi málo dotazů, ke kterým nejde najít vzorové řešení v běžně dostupných zdrojích - online nebo papírově.
Poskytování kompletních řešení se braním z mnoha různých důvodů, co jsem zde již uváděla často, nebudu rozvádět. Ale mám také i analýzu typů osob a možných důvodů, proč kompletní řešení uvedou :-)
Aktuálně bych řekla, že máme mimo jiné určitý závazek vůči učitelům, kdo sem přišel hlídat samostatné práce svěřenců, ale také na fóru odpovídá (a vůči jejich kolegům). Také by nabídka kompletního řešení nebyla seriózní v duchu tvrzení o podpoře zájmu o matematiku.
vanok napsal(a):
Mozno jedina vynimka moze byt ( aspon si to myslim), ak niekto mal v skole vyucovanie bez prikladov.
to neexistuje dnes - pro dalkáře (a nejen) jsou nejen texty, ale i videa, plno online testů a už nevím čeho.
Jarrro napsal(a):
píšu si a kolegovi Stývovi pošlu doporučenou poštou :-) Ale jak chceš jinak prosazovat pravidla a doporučení pro odpověď? Jinak si všimni, že zde obdobnou potíž mají také (ale nechtěla bych tam lítat na koštěti, to musí být rozsáhlý plácek).
Pozdravujem ↑ jelena:,
Pekna Analyza.
Je jasne, ze vsetko co predpokladame v dialogoch na Webe ( a aj inde) je postavene na dovere (ale dobre vieme ze virtualny svet nie je casto doveri hodny). Pre mna je jasne, ze ak niekto chce robit pokroky, najlepsie co moze urobit je jeho vlastna angazovanost. ( bez cvicenia asi nikto sa nestal virtuozom).
To co som napisal o vyssie o vynimke, tykajucej sa kompletnych rieseni je dufam tak ako pises.
Este jedna poznamka tykajuca niecoho ineho. Pre niekoho, kto pomoze riesit nejake cvicenie, bolo by zaujimave vediet, ako jeho dialoger to skutocne pochopil. A ak by na konci napisal jeho verziu riesenia, to by mohlo byt velmi poucne. Podla mna je to skoda, ze sa to nerobi.
Na koniec, profil ludi, co davaju kompletne riesenia by ma zaujimal (aj ked i ja mam na to osobny nazor). No asi to sem nepatri, vsak nie sme profil-jery.
jelena napsal(a):
Jarrro napsal(a):
píšu si a kolegovi Stývovi pošlu doporučenou poštou :-) Ale jak chceš jinak prosazovat pravidla a doporučení pro odpověď? Jinak si všimni, že zde obdobnou potíž mají také (ale nechtěla bych tam lítat na koštěti, to musí být rozsáhlý plácek).
nemôžeš predsa (vlastne môžeš, ale bolo by to divné) zakázať užívateľovi fóra odpovedať (samozrejme pravdivo) na otázku iného užívateľa. v tomto sa mi páči Stývov prístup (naozaj) keď odpovedá na otázku typu "dá sa to vyriešiť ?" odpoveďou áno alebo nie, lebo je to presne odpoveď na otázku a ani jedna strana sa nemôže sťažovať.
Na druhú stranu tebe nesamostatné riešenie samostatnej práce uzatvorí prísun kyslíka alebo ako to je, že stále niečo riešiš s odkazmi na zadanie "samostatnej práce" príslušnej školy?
↑ jarrro:
já toho mohu - např. jsem uklidila sekci pokročilé VŠ, abych Tobě udělala radost :-)
Stývův přístup se mi také libí - řekl a koná.
Zakazuji snad někomu, aby odpovídal(a)? Jde jen o to - jak odpovídal(a) a v jakém sledu. Ale něco máme psáno v dohodách a něco je realita - odpovídajících zde je velmi málo, novému kolegovi se to vysvětlí, ale vzory stálých uživatelů to nabourají.
Na druhú stranu tebe nesamostatné riešenie samostatnej práce uzatvorí prísun kyslíka alebo ako to je, že stále niečo riešiš s odkazmi na zadanie "samostatnej práce" príslušnej školy?
:-) ne, s přísunem kyslíku potíž nemám. Podívej - postoj pana Petra Kováře známe, postoj dalšího učitele vidíme zde. Nemají žádný právní nárok požadovat po Administrátorovi zavření fóra jako překážku poctivého dosažení VŠ titulu. Proto jsou jiné nástroje, jak omezovat kompletní řešení. Nakonec - kdo chtěl spolupracovat, tak zatím vždy postupně spolupracoval a řešil krokově a samostatně.
Ostatně - jako doktorand již také vyučuješ (tipuji, že Tebe to příliš nebaví a zdržuje od bádání nad matematickými problémy - tak? :-) Ovlivňuje to nějak Tvé postoje?
↑ vanok: některá pozitiva doplnění řešení po debatě by se našla :-)
A abychom neztratili niť - předpokládám, že původně dotaz byl na přínos poskytování vzorových řešení. To určitě ano - ale v kontextu celého kurzu - tedy v návaznosti na teorii, zavedené označení, formu zpracování. To si myslím, že na fóru velmi nesnadné.
↑ jelena:mne ako vedúcemu cvičení (= nezapisujúcemu známky) je srdečne jedno ako sa kto ku tomu ako stavia kto nato kašle tak sa mu to zráta v konečnom známkovaní. Úlohy na odovzdávanie nedávam už z princípu a mojej povahy hoci by som možno mal na to právo. písomky dávam tak často ako si praje prednášajúci. Neviem teraz
povedať ako by sa zmenil môj postoj keby som aj zapisoval známky, ale trúfam si povedať, že nie veľmi
podľa mňa by dotyční "plačúci" vyučujúci radšej sa mali porozprávať so študentami miesto toho, aby hodnotili písomne vypracované "projekty" aj keď chápem, že nie každý odbor kde je matematika má troch študentov na ročník
a rozprávať sa s vyše 100 študentami je značne zdĺhavejšie, ale aj tak
↑ jarrro:
děkuji. Tak záleží na tom, zda při nevyhovujícím výsledku Tvých svěřenců (oproti jiným cvičícím) můžeš být popotahován za nedostatečné výkony. Určitě máte různé tabulky hodnocení apod.
pan Kovář nepůsobí, že by se rozplakal :-) a ten druhý učitel také ne. Smysl zadání projektů se může odvíjet i od typu školy - FEI VŠB připravuje pro praxi, kde bude třeba zpracovávat pro zákazníky návrhy a plány praktických projektů, zhotovovat samotné projekty a psát závěrečné předávací zprávy apod. Tedy i tak to má smysl nasazovat v různých předmětech. V připravě teoretiků pravděpodobně má smysl domácí cvičení na vyřešení náročnější netradiční úlohy.
Na "pohovořit" je snad dostatečný prostor ve cvičení, na konzultacích a na samotných zkouškách - projekt je jen část povinností.
Na některých školách bohužel je tak skromný výběr studujících, že se tomu musí přizpůsobit zadání samostatných prací, aby vůbec bylo splněno. Na druhou stranu nepředpokládám, že by absolvent takové školy prokazoval znalost matematiky v praxi, spíš nutné zlo při splnění povinností. Vložením takových zadání na fórum ale vytváří živnou půdu pro poskytování kompletních řešení, jelikož jsou to zadání velmi nenáročná.
Pokud projdeš toto téma až do konce, tak je snad jasné, co mi na nesamostatnosti v řešení samostatných práci vadí. A opět je to stejné jako v praxi - jakou mám mít zpětnou odezvu, když zavedu nějaký postup, popíši ho, ale zpět se nedovím, že se to "nelibí", až třeba nějak náhodně.
Zkrátka a dobře pro působení na takovém fóru určitě nemám dostatečnou dávku samaritánství, altruizmu a exhibicionizmu, ale i nadále hodlám (jak mi čas dovolí) prokazovat jiné kvality, jak jsi poznamenal - tedy i dohledání zadání samostatných práci :-)
to je v poriadku, že hľadáš staré témy kde sa riešilo niečo podobné či rovnaké a spájaš súčasných či bývalých študentov rovnakých škôl v schopnosti hľadať a triediť informácie nemáš na tomto fóre konkurenciu a je to určite prínos pre fórum za tým si stojím a budem stáť len sa mi nepáči keď niekto reaguje na odpovedajúcich štýlom "ty idiot načo mu dávaš komplet riešenie je to samostatná práca" či dokonca také riešenie skryje alebo dokonca vymaže aj keď som milo prekvapený, že mne ešte nič také nezmizlo klop klop.
↑ jarrro:
:-) já a takový slovník. No Jaro!
Vymoženosti fóra dávají možnost nemazat, ale jen skrývat, nebo přeposlat obsah po PM - a to dělám.
aj keď som milo prekvapený, že mne ešte nič také nezmizlo
:-) to je politický tah - přece neznepřátelím svého jediného voliče. A kdybych chtěla znepřátelit - tak se raději věnuji umístění čárek ve Tvých zprávách.
Vážně - působím(e) zde již takovou dobu, tak je to všelijak - hlavně s časem je všelijak a s ochotou odpovídat je všelijak. Jsem hodně vděčná za nové přínosné sekce + nový vývoj webu. Také zaklepu.
Pozdravujem.
Vraciam sa este k povodnej otazke.
Co moze dat niekomu kompletne riesenie ( pochopitelne ide o riesenia matematickych cviceni), bez toho ze by ukazal co uz skusal robit ?
Po diskuzii, mozem povedat, ze kolegovia z fora maju rozlicne nazory.
Ale zda sa mi, ze to boli svedectva kolegov, co pomahaju riesit. Nevidel som ziadne svedectvo kolegov co by potrebovali vyriesit nejake cvicenie.
Tiez, sa tu dali citat odpovede netykajuce sa polozenej otazky, ako napr. Ja to robim ...., alebo aj: Ja to nerobim...
Teraz by sme sa mohli zamysliet aj nad tym, co da niekomu kompletne riesenie, ked skusal neuspesne riesit nejake cvicenie?
A pripadne porovnat dve situacie popisane v dvoch otazkach.
↑ vanok: jednoznačne (i keď som oproti vam študent) musim povedať že žiak/študent musi byt aktívný. Kompletne riešenia podľa mňa môžu dať NIEČO niekomu, kto ma vyššie IQ. Čím vyššie IQ dotyčného, tým viac dotyčnému to dá. Pretože ten s vyšším IQ skôr pochopí jednotlivé časti a tak stihne pokračovat v SLEDE s vyučujúcim. Napr. prednášky su takéto (pri odvodzovaní vzorcov) .
↑ miso16211:
Zdravím, Mišo, to je zajímavý názor (a pochopitelně - kvalitní osivo do úrodní půdy + dobré podmínky růstu...). Ovšem v takovém případě předpokládám, že vyučující především vytváří systém, strukturu, základní kostru, do které schopný student může samostatně vkládat bloky, co již společně prošli a pochopili.
Pochybuji, že kompletním řešením v tomto případě bude rozmixovaná hmota podrobných kroků a výpočtu. Také sledování ústního výkladu je něco jiného, než čtení vzorového řešení. Mohl bys, prosím, dat nějaký příklad (odkaz) na materiál, který pro Tebe byl užitečný (vzorový) a komplexní.
↑ vanok:
Pozdrav, přidala jsem upozornění na téma na nástěnku. Také je zvýrazněno téma "Didaktických aktualit" - předpokládám, že má být využito pro rychlou orientaci v zajímavých metodách. Vyhovuje všechno? Děkuji.
↑ jelena: neexistuje taky ešte , možno toto http://www.youtube.com/watch?v=3omwHv3Cmog a jeho prednasky
Pozdravujem ↑ jelena:,
Dakujem za zvyraznenie dolezitych tem.
Dufam, ze to pouzije vela foristov.

↑ vanok: Ešte mi napadla jedna vec.
Vieme, že na fóre sa občas vyskytnú príspevky, kde prispievateľ len "hodí príklad do stroja na riešenie úloh" s tým, že to potrebuje do zajtra alebo podobne - len aby to mal vypočítané. Ako som už písala niekde vyššie, keď dostane do ruky kompletné riešenie, dostane síce nejakú dobrú známku za úlohu, ale bez pochopenia princípu mu to bude na dve veci.
Na druhej strane (a toto vidím aj na sebe), niekomu môže pomôcť, keď pred sebou nejaké vzorové riešenie vidí a kroky sú podrobne rozpísané. Potom je už iba na prispievateľovi, čo si z toho zoberie. Môže si riešenie celé prejsť a zistí, že vlastne rozumie všetkým krokom, len si to nevedel dať dohromady. Alebo niečomu nerozumie a opýta sa toho, kto riešenie poskytol. Alebo tretia možnosť - uspokojí sa s postupom riešenia, naučí sa ho krok za krokom "naspamäť" bez toho, aby do toho aspoň trochu viac videl. Tento tretí prípad sa niekedy môže zvrtnúť na to, o čom som písala v prvom odseku.
Pozdravujem ↑ Blackflower:,
Pokusim sa popisat mojimi slovamy, co si ty vysie vyjadrila.
Ide o analyzu motivacii zo strany pouzivatela.
A podla toho co urobi a ako alebo aj kedy pouzije to kompletne riesenie, moze to byt pre neho velmi uzitocne, alebo uplne na nic.
Pochopitel som to dobre?
No je mozne, ze su este aj ine motivacie, co nam daju iste vediet ini kolegovia.
V mojom prispevku ↑ vanok:, som popisal aj situaciu, kde niekto pouzije ( prestuduje) kompletne riesenie po viacerych neuspesnych pokusoch o riesenie. Co si myslis o uzitocnosti takeho riesenia pre takeho kolegu?
↑ miso16211:, tiez ta pozdravujem,
Tvoj nazor je zaujimavy, a velmi dobre vyjadrujes, pre koho moze byt kompletne riesenie uzitocne. Pridal by som, IQ nie je vsetko, ale napr. aj motivacia je dolezita.

↑ vanok: Ak to mám zovšeobecniť, ja osobne považujem za lepšie buď dať prispievateľovi nejaký schematický postup (najprv zderivuj, potom polož rovné nule...), prípadne ísť po krokoch a k riešeniu ho postupne doviesť.
Keď sa nájde niekto, kto by chcel porozumieť riešeniu, ale nejde mu to (sú ľudia, pre ktorých je matika povinným zlom, nemajú na to hlavu a musia to iba nejako prekúsať), tak si myslím, že to treba skúsiť postupne vysvetliť a dať tomu šancu, ak naozaj nebude rozumieť, tak mu to kompletné riešenie dať - nech aspoň vie, ako sa to robí, keď už nechápe, prečo. No na postupné vysvetľovanie, ktoré môže trvať aj celý deň, treba veľa času a predovšetkým aj trpezlivosti.
Stránky: 1 2