Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 02. 2009 20:44

kowtnaak
Místo: Liberec
Reputace:   

lineární obal a báze, ...

zdravim,
teďka sem se malinko bavil se spolužákem o algebře a trochu mě přesvědčil že v tom nemam úplně jasno, no k věci:

Prvně, bázi si můžu představit jako skupinu vektorů, jejichž kombinací se v podstatě staví ostatní vektory a jejich koordináty. Je to OK?

Druhak, lineární obal si taky můžu představit jako skupinu vektorů. Pokud zkouším je-li něco v lineárním obalu, testuju jestli je možné z této skupiny ten zadaný vektor sestavit. A samotné ty vektory toho obalu jsou již brány vůči nějaké bázi. Je to OK?

Čili na nějaké bázi si můžu vytvořit vektor s nějakými koordináty a ten NEMUSÍ už být v lineárním obalu daným vektory stejnými jako ty v dané bázi, protože už ty samotné koordináty vektorů toho obalu jsou sestaveny z vektorů báze takže je to jenom shoda náhod když zrovna mám lineární obal stejný jako bázi.OK?! nemusí že ne?

#2 05. 02. 2009 20:52

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: lineární obal a báze, ...

↑ kowtnaak:
Bázu chápeš správne, ten obal si predstav ako obrovský generátor, v ktorom sa ti varia všetky vektory konkrétneho priestoru. Teda:
$\text{span}\left[(0,1);(1,0)\right]$
toto nie je množina dvoch vektorov, ale je to celý priestor 2D. Je to generátor, čo ti generuje celý priestor. V tom zápise sú zhrnuté všetky lineárne kombinácie tých vektorov. Narozdiel zápis:
$\{(0,1);(1,0)\}$
je len množina dvoch vektorov.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 05. 02. 2009 20:56 — Editoval kowtnaak (05. 02. 2009 21:10)

kowtnaak
Reputace:   

↑ lukaszh: to jo ale mě jde o to jestli už samotné ty souřadnice v tom obalu se berou k té bázi? nebo k nějaké jiné...

protože jestli ne, tak musím při zkoušení jestli je něco v lineárním obalu ještě převádět souřadnice testovaného vektoru na jedničkovou bázi nebo potažmo na tu bázi vůči které jsou určeny souřadnice toho obalu.

#4 05. 02. 2009 21:11

kowtnaak
Reputace:   

a ta báze by zase musela být v nějakém prostoru...tudíž mi to příde že bez báze nejsou koláče a ani obaly

#5 05. 02. 2009 21:35

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ kowtnaak:

Nejsem si jistý, jestli jsem tvému dotazu správně porozumněl, ale pokusím se odpovědět.

Pokud máš vektorový prostor $\mathbb{R}^n$, tak se obvykle vše vyjadřuje v kanonické bázi. Jestliže ne, mělo by být z kontextu jasné, v jaké bázi je vektor vyjádřen.

#6 05. 02. 2009 21:44 — Editoval kowtnaak (05. 02. 2009 21:46)

kowtnaak
Reputace:   

aha...a to se teda týká i toho obalu? u toho by taky mělo být z kontextu jasné k jaké bázi je vyjádřen?

jo jasny nejspíš jo...

mmm jo tak to je tak co sem potřeboval...dik moc

#7 05. 02. 2009 21:48

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ kowtnaak:

Obal je množina vektorů, není mi proto jasné jak chceš množinu vyjadřovat v nějaké bázi. Zkus se líp vyjádřit, ať pochopím, jak to myslíš. Máš na mysli vektory, z kterých se lineární obal vytváří? Ty budou taky pravděpodobně vyjádřeny v nějaké bázi. Možná by bylo vhodné, kdybys uvedl nějaký příklad.

#8 06. 02. 2009 12:01

kowtnaak
Reputace:   

jj to sem myslel..už je mi to myslím jasné

Zápatí