Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravim,
teďka sem se malinko bavil se spolužákem o algebře a trochu mě přesvědčil že v tom nemam úplně jasno, no k věci:
Prvně, bázi si můžu představit jako skupinu vektorů, jejichž kombinací se v podstatě staví ostatní vektory a jejich koordináty. Je to OK?
Druhak, lineární obal si taky můžu představit jako skupinu vektorů. Pokud zkouším je-li něco v lineárním obalu, testuju jestli je možné z této skupiny ten zadaný vektor sestavit. A samotné ty vektory toho obalu jsou již brány vůči nějaké bázi. Je to OK?
Čili na nějaké bázi si můžu vytvořit vektor s nějakými koordináty a ten NEMUSÍ už být v lineárním obalu daným vektory stejnými jako ty v dané bázi, protože už ty samotné koordináty vektorů toho obalu jsou sestaveny z vektorů báze takže je to jenom shoda náhod když zrovna mám lineární obal stejný jako bázi.OK?! nemusí že ne?
↑ kowtnaak:
Bázu chápeš správne, ten obal si predstav ako obrovský generátor, v ktorom sa ti varia všetky vektory konkrétneho priestoru. Teda:![kopírovat do textarea $\text{span}\left[(0,1);(1,0)\right]$](/mathtex/50/50a92f3138f18e942ce97275ae1d8ecf.gif)
toto nie je množina dvoch vektorov, ale je to celý priestor 2D. Je to generátor, čo ti generuje celý priestor. V tom zápise sú zhrnuté všetky lineárne kombinácie tých vektorov. Narozdiel zápis:
je len množina dvoch vektorov.
↑ lukaszh: to jo ale mě jde o to jestli už samotné ty souřadnice v tom obalu se berou k té bázi? nebo k nějaké jiné...
protože jestli ne, tak musím při zkoušení jestli je něco v lineárním obalu ještě převádět souřadnice testovaného vektoru na jedničkovou bázi nebo potažmo na tu bázi vůči které jsou určeny souřadnice toho obalu.

↑ kowtnaak:
Nejsem si jistý, jestli jsem tvému dotazu správně porozumněl, ale pokusím se odpovědět.
Pokud máš vektorový prostor
, tak se obvykle vše vyjadřuje v kanonické bázi. Jestliže ne, mělo by být z kontextu jasné, v jaké bázi je vektor vyjádřen.

↑ kowtnaak:
Obal je množina vektorů, není mi proto jasné jak chceš množinu vyjadřovat v nějaké bázi. Zkus se líp vyjádřit, ať pochopím, jak to myslíš. Máš na mysli vektory, z kterých se lineární obal vytváří? Ty budou taky pravděpodobně vyjádřeny v nějaké bázi. Možná by bylo vhodné, kdybys uvedl nějaký příklad.
Stránky: 1