Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, nevím si rady s tímto příkladem, kdybych aspoň na netu našel něco kloudného podle čeho bych jel, ale bohužel jsem skoro nic nenašel.
Výraz
transformujte do nových nezávislých proměnných
a 
Předpokádejte, že funkce f má spojité všechny parciální derivace druhého řádu.
Odsud z diskuze vím, že potřebuji vyjádřit x a y abych zjistil, zda je zobrazení jednoznačné, tedy:

pak jsem narazil na vzorce:

zatím ale nemám páru jak postupovat, mohl by mi někdo napsat krok po kroku jak se tyto příklady řeší?
↑ aww:
Dobrý den, řešeno tady
Dobře, pochopil jsem, že si zderivujeme u a v podle x a y, ty potom dosadíme všude kam můžem, v tomhle případě jen derivace podle x. Část vlevo se nám vynulovala a zbylo nám tam
které pak dosazujeme do druhého vzorce / do druhé derivace.
A mě zajímá, jak jsme přišli na druhý vzorec, konkrétně tento:
vidím tam derivaci součinu, pak dosazení, ale vůbec nevim jak to funguje, využil jste tohoto
takto to lze rozložit v jakémkoliv příkladu? to bude asi právě ta transformace i tak se v tom nevyznám.
Jsou nějaké vzorce na rozklad které je dobré znát? Tohle bude asi na delší vysvětlování, zkusim najit další teorii a pak se vrátit k příkladu.
↑ aww:
To ilustruje postup:
- pro získání druhé derivace bude první derivace derivována podle x
- dosazeno za první derivaci - je vidět že se bude derivat součin funkcí
- zderivuje se podle pravidel pro derivaci součinu funkcí (derivace první funkce * druhá + derivace druhé funkce * první)
Ale pravdu máte v tom, že je třeba získat nějaké zkušenosti. Jinak - osobně jsem nějaké "zvláštní" vzorce vlastně nikdy neznal, v podstatě jde o aplikaci běžných postupů derivování (derivace součtů, součinů funkcí, derivace složených funkcí atp. ) na funkce více proměnných. I když je třeba zdůraznit, že to vyžaduje značnou pozornost a je též (aspoň u mne) i nemalé riziko chyb a musím se pořád kontrolovat.
↑ aww:
Předpokládám, že jste při kopírování nedodržel pořadí řádků z původního řešení, takový výsledek nelze dostat. Navíc v prvním řádku je derivace podle y, v "navazujícím" derivace podle x.
Řekl bych, že jde o tuto část původního řešení:
,
čili o jinou návazost výrazů.
Stránky: 1