Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 04. 2014 15:24

aww
Pozice: Student
Reputace:   

Transformace do nových nezávislých proměnných

Dobrý den, nevím si rady s tímto příkladem, kdybych aspoň na netu našel něco kloudného podle čeho bych jel, ale bohužel jsem skoro nic nenašel.

Výraz $x\frac{\partial^{2} f}{\partial x \partial x}+x\frac{\partial^{2} f}{\partial x \partial y}$ transformujte do nových nezávislých proměnných $u=y$ a $v=\frac{y}{x}$
Předpokádejte, že funkce f má spojité všechny parciální derivace druhého řádu.

Odsud z diskuze vím, že potřebuji vyjádřit x a y abych zjistil, zda je zobrazení jednoznačné, tedy:

$y=u$
$x=\frac{y}{v}$

pak jsem narazil na vzorce:

$\frac{\partial f}{\partial x}=\frac{\partial f}{\partial u} \frac{\partial u}{\partial x} + \frac{\partial f}{\partial v}\frac{\partial v}{\partial x}=\frac{\partial f}{\partial u}\frac{\partial f}{\partial v}$

$\frac{\partial f}{\partial y}=\frac{\partial f}{\partial u} \frac{\partial u}{\partial y} + \frac{\partial f}{\partial v}\frac{\partial v}{\partial y}=\frac{\partial f}{\partial u}\frac{\partial f}{\partial v}$

$\frac{\partial^{2} f}{\partial x\partial x}=\frac{\partial }{\partial u}\frac{\partial f}{\partial x}\frac{\partial u}{\partial x}+\frac{\partial }{\partial v}\frac{\partial f}{\partial x}\frac{\partial v}{\partial x}$

zatím ale nemám páru jak postupovat, mohl by mi někdo napsat krok po kroku jak se tyto příklady řeší?

#2 12. 04. 2014 17:23

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Transformace do nových nezávislých proměnných

↑ aww:

Dobrý den,  řešeno tady

Pokud se tedy nemýlím.

#3 12. 04. 2014 18:49 — Editoval aww (12. 04. 2014 18:49)

aww
Reputace:   

Toho jsem si nevšiml, děkuju prostuduju si to

#4 12. 04. 2014 21:00

aww
Reputace:   

Pochopil jsem to do výsledku $\frac{\partial f}{\partial v} (-\frac{y}{x^{2}})$ pak se vám postupy rozcházejí a mě to hlava nebere. Na tu druhou derivaci existuje vzorec nebo se pro každý příklad počítá jinak?

#5 12. 04. 2014 21:20

Jj

↑ aww:

Z toho vůbec netuším, kam jste došel. Z dotazu na ten vzorec taky nejsem chytrý. Chce to konkretizovat.

Pokud se tedy nemýlím.

#6 12. 04. 2014 21:50

aww
Reputace:   

Dobře, pochopil jsem,  že si zderivujeme u a v podle x a  y, ty potom dosadíme všude kam můžem, v tomhle případě jen derivace podle x. Část vlevo se nám vynulovala a zbylo nám tam $\frac{\partial f}{\partial v} (-\frac{y}{x^{2}})$ které pak dosazujeme do druhého vzorce / do druhé derivace.

A mě zajímá, jak jsme přišli na druhý vzorec, konkrétně tento:
$\frac{\partial^2 f}{\partial x^2}=\frac{\partial }{\partial x}\(\frac{\partial f}{\partial x}\)=\frac{\partial }{\partial x}\(\frac{\partial F}{\partial v} \cdot \frac{\partial v}{\partial x}\)=\frac{\partial }{\partial x}\(\frac{\partial F}{\partial v}\) \cdot \frac{\partial v}{\partial x}+\frac{\partial F}{\partial v} \cdot \frac{\partial }{\partial x}\(\frac{\partial v}{\partial x}\)=$

vidím tam derivaci součinu,  pak dosazení, ale vůbec nevim jak to funguje, využil jste tohoto

$\frac{\partial f}{\partial x}=\frac{\partial F}{\partial v} \cdot \frac{\partial v}{\partial x}$

takto to lze rozložit v jakémkoliv příkladu?  to bude asi právě ta transformace i tak se v tom nevyznám.
Jsou nějaké vzorce na rozklad které je dobré znát? Tohle bude asi na delší vysvětlování, zkusim najit další teorii a pak se vrátit k příkladu.

#7 12. 04. 2014 22:16

Jj

↑ aww:

$\frac{\partial^2 f}{\partial x^2}=\frac{\partial }{\partial x}\(\frac{\partial f}{\partial x}\)=\frac{\partial }{\partial x}\(\frac{\partial F}{\partial v} \cdot \frac{\partial v}{\partial x}\)=\frac{\partial }{\partial x}\(\frac{\partial F}{\partial v}\) \cdot \frac{\partial v}{\partial x}+\frac{\partial F}{\partial v} \cdot \frac{\partial }{\partial x}\(\frac{\partial v}{\partial x}\)$

To ilustruje postup:

- pro získání druhé derivace bude první derivace derivována podle x
- dosazeno za první derivaci - je vidět že se bude derivat součin funkcí
- zderivuje se podle pravidel pro derivaci součinu funkcí (derivace první funkce * druhá + derivace druhé funkce * první)

Ale pravdu máte v tom, že je třeba získat nějaké zkušenosti. Jinak - osobně jsem nějaké "zvláštní" vzorce vlastně nikdy neznal, v podstatě jde o aplikaci běžných postupů derivování (derivace součtů, součinů funkcí, derivace složených funkcí atp. ) na funkce více proměnných. I když je třeba zdůraznit, že to vyžaduje značnou pozornost a je též (aspoň u mne) i nemalé riziko chyb a musím se pořád kontrolovat.

Pokud se tedy nemýlím.

#8 14. 04. 2014 06:51

aww
Reputace:   

Děkuju, tento krok jsem již pochopil, mohl bych se zeptat na tento krok?

$ \frac{\partial }{\partial y}\(\frac{\partial F}{\partial v}\) \cdot \frac{\partial v}{\partial x}+ \frac{\partial F}{\partial v} \cdot \frac{\partial }{\partial y}\(\frac{\partial v}{\partial x}\)=$

$=\(\frac{\partial^2 F}{\partial v^2}\frac{\partial v}{\partial x}\) \cdot \frac{\partial v}{\partial x}+\frac{\partial F}{\partial v} \cdot \(\frac{\partial^2 v}{\partial x^2}\)=\frac{\partial^2 F}{\partial v^2}\cdot\(\frac{\partial v}{\partial x}\)^2+\frac{\partial F}{\partial v} \cdot \frac{\partial^2 v}{\partial x^2}=$

jak jsme tam dostali druhou derivaci? Opět součin? Nevidim to v tom, konkrétně toto:

$ \frac{\partial }{\partial y}\(\frac{\partial F}{\partial v}\)$

na

$=\(\frac{\partial^2 F}{\partial v^2}\frac{\partial v}{\partial x}\)$

#9 14. 04. 2014 10:05

Jj

↑ aww:

Předpokládám, že jste při kopírování nedodržel pořadí řádků z původního řešení, takový výsledek nelze dostat. Navíc v prvním řádku je derivace podle y, v "navazujícím" derivace podle x.

Řekl bych, že jde o tuto část původního řešení:

$\frac{\partial^2 f}{\partial x\partial y}=\cdots =  \frac{\partial }{\partial y}\(\frac{\partial F}{\partial v}\) \cdot \frac{\partial v}{\partial x}+ \frac{\partial F}{\partial v} \cdot \frac{\partial }{\partial y}\(\frac{\partial v}{\partial x}\)=$
$= \(\frac{\partial^2 F}{\partial v \partial u}\cdot\frac{\partial u}{\partial y}+\frac{\partial^2 F}{\partial v^2}\cdot \frac{\partial v}{\partial y}\) \cdot \frac{\partial v}{\partial x}+ \frac{\partial F}{\partial v} \cdot\frac{\partial^2 v}{\partial x \partial y}$,

čili o jinou návazost výrazů.

Pokud se tedy nemýlím.

Zápatí