Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Elijen:
U druhé nekonečné řady můžeš použít Dirichletovo kriterium. Totiž posloupnost
je monotonní a má limitu nula a nekonečná řada
má omezené parciální součty (to by se muselo ještě dokázat).
Mohlo by se ale využít také faktu, že platí identita
Myslím, že u první a třetí řady bude nejvíce práce. Bohužel nemám čas na řešení, nicméně tuším, jak postupovat. Podobnou úlohu jako tvá první řada, už jsem tady na fóru řešili, podrobnosti najdeš zde.

↑ Elijen:
Myslím, že často pomůže, když si sinus přepíšeš pomocí exponenciel a dostaneš tam pak částečné součty (komplexních) geometrických posloupností a ty půjdou omezit.
↑ Elijen:
Obecná technika dokazování omezenosti parciálních součtů neexistuje. V tomto případě lze ale postupovat tak, ja naznačuje kolega BrozekP. Potřebujeme ukázat, že nezávisle na volbě přirozeného čísla N existuje reálná konstanta K taková, že platí
Lze to provést takto. Předně je známo, že platí identita
. Uvedené tvrzení je tedy ekvivalentní s tvrzením o omezenosti součtu
kde pro každé přirozené číslo N definujeme (a zároveň jednoduše spočteme)
Odtud je vidět omezenost člene
(nezávisle na N). Stačí tedy ukázat omezenost součtu
. Součet této konečné sumy provedeme tak, že si uvědomíme platnost Eulerova vztahu, který je
, kde
je libovolné.
Definujme nyní dva součty:
Pak je
Platí ale
Protože výraz pod odmocninou je omezený, je omezena i suma C_N a tudíž existuje i takové reálné číslo K, že platí
což jsme chtěli dokázat.
Ještě se vracím k řešení třetí nekonečné řady. Nejprve se mi zdálo, že člen 1/n v argumentu sinu nebude mít žádný význam, ale není to tak. Neovlivní sice příliš hodnotu výrazu sin(n+1/n), ale může změnit jeho znaménko, a to už jsou vážnější věci u takových typů nepříjemných nekonečných řad. Nicméně, i zde se dá aplikovat Dirichletovo kriteriu. Pokud označíme
pak je jasné, že posloupnost {b_n} je klesající a konverguje k nule. Aby se podařilo aplikovat Dirichletovo kriterium, musí být dokázáno, že parciální součty
jsou omezené.
Omezenost onoho parciálního součtu se mi již podařilo dokázat. Trochu však váhám, jestli bych to neměl přenechat ostatním k řešení v sekci zajímavé úlohy. Celé bych to řešení nadepsal titulkem "Óda na Dirichleta".
Platí vztah
Odtud pro přirozená čísla N je
Hypoteticky rozdělím součet na pravé straně na dva součty a dokáži o každém z nich omezenost. Pak má totiž smysl je rozdělit i ve skutečnosti pro libovolně velké N; navíc tím bude prokázána omezenost součtu vlevo.
a
,
.
Pak posloupnost
je klesající a konverguje k nule. Navíc platí, že součet
je omezený (v příspěvku výše je uvedeno, jak to provést). Z toho plyne podle Dirichletova kriteria, že nekonečná řada
konverguje. To ovšem implikuje (mimo jiné) omezenost částečných součtů.
První součet je ale omezený (technika viz výše) a druhý také. To dokážeme tak, že definujeme
Součet 
je ale omezený. Na druhou stranu, posloupnost
je klesající s limitou nula. Opětovným použitím Dirichletova kriteria máme odtud konvergenci nekonečné řady
Proto jsou omezené také částečné součty této nekonečné řady. Odtud a z předchozího plyne, že je omezen také součet
Wow, děkuji mnohokrát, Ty s těma řadama vyloženě kouzlíš :)
Snažim se nějak pochopit ten důkaz omezenosti ve druhém postu ↑ Marian:, ale nějak mi nejdou do hlavy tyto dvě rovnosti:
Mohl bys je prosím okomentovat? Jinak díky za vyčerpávající řešení.
↑ Elijen:
Věřím, že je jasný význam označení exp(x). Jedná se jen o jiné označení exponenciály
.
V oné "rovnosti" je překlep. Má být správně
To je ale součet konečné geometrické řady s kvocientem
. Vzorec pro její součet je
Dosazením
dostáváš identitu v mém příspěvku.
Dále jsem opravil a snad i mírně zjednodušil důkaz omezenosti C_N tím, že jsem dokazoval omezenost |C_N| ... viz výše.
exp(x) = e^x je mi jasné, jen jsem si neuvědomil, že tam vytýkáš n-tou mocninu. První část tedy už chápu, jen v té druhé mám pár nejasností.
Co znamená symbol
?
Od kud plynou následující implikace a rovnost? (Možná mi to po objasnění symbolu
bude jasné, ale raději se zeptám hned)
Díky ;)
↑ Elijen:
Je to reálná část komplexního čísla. Přesněji takto ...
Jsou-li
a
, pak definujeme
Často se to také označuje jednoduše
a
. To se ale komplikovaněji zapisuje pomocí kódu v LaTeXu zde na fóru. Pro absolutní hodnotu komplexního čísla z platí vztah
Snadno odtud vidíš platnost nerovnosti
Odtud nerovnost
.
↑ Elijen:
Jedná se o nekonečnou řadu kladných čísel. Pro takové řady lze někdy použít následující tvrzení:
Jestliže
a
a platí-li, že existuje vlastní limita
pak číselné řady
a
zároveň konvergují nebo divergují.
Polož
Ukaž, že platí L=1 a studuj konvergenci řady s členy b_n.