Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Napiš si normálový vektor přímky, ten změníš na směrový tím, že prohodíš jeho souřadnice a u jedné změníš znaménko. Potom potřebuješ jeden bod, který leží na této přímce, libovolný, takže si najdi bod který má např x-ovou souřadnici nulovou a dopočítej y-ovou. Máš teď bod a směrový vektor a můžeš napsat parametrické vyjádření přímky:)
↑ Crashatorr:
Díky, už jsem si začal vzpomínat, ale nechápu tento krok:
Potom potřebuješ jeden bod, který leží na této přímce, libovolný, takže si najdi bod který má např x-ovou souřadnici nulovou a dopočítej y-ovou
↑ virus:
Libovolný bod který vyhovuje rovnici přímky. Psal jsem ti ten nejjednodušší způsob, že si dosadíš za x 0 a dopočítáš z rovnice y, a dostaneš bod o souřadnicích [0,y]. Můžeš dosazovat cokoliv jiného ale mi se zdá tento postup nejrychlejší :)
↑ virus:
Dobrý večer. Taky můžete prostě jednu proměnnou v rovnici zvolit za parametr, druhou dopočítat:
4x + 5y - 26 = 0, zvolím např. x = t, pak jedna z možných parametrických rovnic uvedené přímky bude
x = t, y = -4/5 t + 26/5