Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nevíte jak na to?
Najděte jednotkový vektor kolmý k vektorům
u=(-1,2,1,1)
v=(2,1,0,1)
w=(3,1,1,2)
Aby byly dva vektory na sebe kolmé, musí být jejich skalární součin roven nule. Pro hledaný vektor x tedy musí platit
Pokud pak vezmeme např.
, tak máme soustavu 4 rovnic o 4 neznámých. Řešením získáme hledaný vektor (pravděpodobně budou dva).
↑ Olin:↑ Martin Korálek:
Vektorov bude nekonečne veľa, v závislosti od parametra. Všetky však budú na priamke, teda potom stačí zvoliť za parameter ľubovoľné číslo. Vektor sa znormalizuje na jednotkovú dĺžku vzťahom:
↑ lukaszh:
Teď tě nechápu. Pokud dané vektory u, v, w nejsou komplanární, což jsem netestoval, tak řešením rovnic dle mnou uvedených 4 podmínek budou právě 2 jednotkové vektory.
↑ Olin:
Áno, je to tak, len ja som to riešil trocha iným spôsobom. Najprv riešim homogénny systém, t.j. upravujem maticu:
a dospejem k všeobecnému riešeniu s jedným parametrom. Zvolím za parameter číslo a znormalizujem ho. Samozrejme sú dva, ale zadanie nevyžaduje oba.
↑ lukaszh:
Nějak jsem nepochopil, co mám po upravení matice udělat. Můžete to prosím rozepsat?
↑ Martin Korálek:
Ide vlastne o riešenie systému troch lineárnych rovníc:
Upravíš maticu, potom zistíš, že treba voliť parameter a zapíšeš množinu riešení. Ak som správne počítal, tak mi vyšli riešenia:
Teraz ako popísal Olin riešiš rovnicu:

Teraz týmto parametrom vynásobíš vektor bázy a máš to.
↑ lukaszh:
Super, děkuju. Mohl by jsi mi prosímtě ještě napsat, jak dostanu ten vektor báze, kterým to mám vynásobit? Jsem trochu mimo.
↑ Martin Korálek:
Uvedom si, že si hľadal také t, aby vektor
mal dĺžku jedna. Teraz som to t vypočítal, no tak teraz ten vektor tým t vynásobím:
Stránky: 1