Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 04. 2014 16:32

h4nek
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Logika v pravděpodobnosti

Ahoj lidi,
nějak mi nejde do hlavy jeden příklad na pravděpodobnost.

Dvanácti pacientům je podáván lék, který úspěšně léčí onemocnění v 95% případů. Jaká je pravděpodobnost, že alespoň 10 z nich bude vyléčeno?

Vím, že se to normálně řeší tak, že se sečtou pravděpodobnosti vyléčení právě 10, 11 a 12 pacientů.

Ale zajímalo by mě, jestli jde nějak vzorcem napsat, že 10 pacientů bude vyléčeno (tedy $0,95^{10}$ šance) krát pravděpodobně počet možností, kterých 10 pacientů z 12 (tedy $(^{12}_{10})=66$), ku celkovému počtu možností (tady teda nevím, co bych dosadil). Zbylí 2 pacienti by mne poté již nezajímali, protože podmínka je každopádně splněna?

Předem díky za Vaše názory.

#2 19. 04. 2014 17:08

Crashatorr
Reputace:   

Re: Logika v pravděpodobnosti

↑ h4nek:
Tento typ příkladů se dá řešit pomocí Bernoulliova schématu:
$P(A)={n \choose k}p^{k}q^{n-k}, k=0,1,2,3,..,n$

Má-li být alespoň k pokusů zdařilých tak stačí dosadit do vzorce
$P(B)={n \choose k}p^{k}q^{n-k}+{n\choose k+1}p^{k+1}q^{n-k-1}+...+{n\choose n}p^{n}$

Nevím jestli jsi myslel toto, ale mám za to, že tento postup je nejrychlejší a nejjednodušší:)

#3 19. 04. 2014 17:20

h4nek
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Re: Logika v pravděpodobnosti

Ano, tenhle postup chápu, ale myslel jsem, jestli by to nešlo nějak sjednotit (samozřejmě by to šlo vytknout). Abych nemusel uvažovat zvlášť o 10, 11 a 12, ale pouze bych spočítal šanci na vyléčení 10 z 12 pacientů a zbylé 2 "zanedbal"..

Sám se v tom už ztrácím, takže je to asi jedno.
Každopádně díky.

Zápatí