Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj lidi,
nějak mi nejde do hlavy jeden příklad na pravděpodobnost.
Dvanácti pacientům je podáván lék, který úspěšně léčí onemocnění v 95% případů. Jaká je pravděpodobnost, že alespoň 10 z nich bude vyléčeno?
Vím, že se to normálně řeší tak, že se sečtou pravděpodobnosti vyléčení právě 10, 11 a 12 pacientů.
Ale zajímalo by mě, jestli jde nějak vzorcem napsat, že 10 pacientů bude vyléčeno (tedy
šance) krát pravděpodobně počet možností, kterých 10 pacientů z 12 (tedy
), ku celkovému počtu možností (tady teda nevím, co bych dosadil). Zbylí 2 pacienti by mne poté již nezajímali, protože podmínka je každopádně splněna?
Předem díky za Vaše názory.
↑ h4nek:
Tento typ příkladů se dá řešit pomocí Bernoulliova schématu:
Má-li být alespoň k pokusů zdařilých tak stačí dosadit do vzorce
Nevím jestli jsi myslel toto, ale mám za to, že tento postup je nejrychlejší a nejjednodušší:)
Ano, tenhle postup chápu, ale myslel jsem, jestli by to nešlo nějak sjednotit (samozřejmě by to šlo vytknout). Abych nemusel uvažovat zvlášť o 10, 11 a 12, ale pouze bych spočítal šanci na vyléčení 10 z 12 pacientů a zbylé 2 "zanedbal"..
Sám se v tom už ztrácím, takže je to asi jedno.
Každopádně díky.