Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
caute,mam dane suradnice vrcholov trojuholnika,a mam pomocou skalarneho sucinu vyratat uhly v trojuholniku...
z bodov som spravil vektory,konkretne:
vypocital som si skalarny sucin, velkosti vektorov a dosadil do vseobecneho vzorca :
(btw to "abs" znamena absolutna hodnota,este sa tu nevyznam a tak neviem,ako to zapisujete)
no a tak som dosadzal tie vektory tak,ze cos uhla bol skalar.sucin zvierajucich vektorov lomeno ich velkosti... a pocital uhly,lenze mi vychadzali somariny typu, 2 tupe uhly alebo dva uhly dokpy boli 180,cize by to uz ani nebol trojuholnik....chcem vediet kde som pochybil
no kedze u=AB---->u=(-1,1)---->abs(u)=
v=AC---->v=(1,2)---->abs(v)=
w=BC---->w=(2,1)---->abs(w)=

---->
kedze velkost vektora v a w je rovnaka,znamena ze je trojuholnik rovnobezny a uhly pri zakladni su zhodne.....podla nasledovneho vypoctu to neplati:

no a tu sa dostavame ktomu ze nielen ze alfa sa nerovna bete,ale sucet dvoch uhlov je 180 co znamena,ze to neni trojuholnik,a som presvedceny,ze robim chybu,lebo trojuholnik to ma byt....tak mi poradte kde...to tretie dosadzanie neni velmi podstatne,lebo chyba je tu a ta sa vlecie vo vsetkych mojich postupoch
dakujem za pomoc,kazdopadne,som na to siel dobre,jedinu chybu ktoru som stale robil bola,ze som si neuvedomil smer vektorov,a teda som vypocital prvy spravne,ale v druhom som vypocital kvoli smeru vektorov susedny uhol 108 stupnov,kde uz stacilo len odratat od 180 a dostat ten,ktory som chcel....co moze porobit taky posahany smer vektora :)
diky...