Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dohromady mají 700 Kč. K jednomu z nich si přiřadíš x(v tomto případě se mi jeví jako nejvhodnější druhý, ale můžeš si určit někoho jiného). Peníze ostatních napíšeš "ve vztahu s x"(pokud Ti tato věta nepomůže tak ji prostě ignoruj- zdá se mi to podivně formulované, ale lepší formulace me nenapadá).
Ideálně to zkus sám, ale napíšu tu i celé řešení.
Ahoj, druhý žák x, první žák 2x a třetí dostal o 75 % méně než první. První má 2x. 75 % z 2x je
. A o tolik dostal ten třetí méně než druhý, čili dostal
, což je to samé, jako 
Ahoj, druhý žák x, první žák 2x a třetí dostal o 75 % méně než první. První má 2x. 75 % z 2x je
. A o tolik dostal ten třetí méně než druhý, čili dostal
, což je to samé, jako 
... já jsem to pochopil asi celé špatně (myslím vše s tou neznámou)
1. žák....2x --- 2(krát to,co nevíme)
2. žák....x --- to je to,co nevíme
3. žák... o 75% méně než první tudíž by to mělo být jen 2x (krát) -0,75 (a proč je tam to krát 2x v tom řešení co mám nad tímhle textem, když už tam 2x máme = o 75% méně než první a ten má jenom 2(krát) tu neznámou)
a ještě k tomuhle : 1.:
2.:
3.:
1.+2.+3.=700
1.:
2.:
3.:
to funguje jako u všeho ? - akorát se tam dá ten zbytek procent ? (jak by to popř.bylo,kdyby místo o 75% méně bylo více ? tak krát co ?
Mockrát děkuji za odpovědi.
Ahoj, představ si, že první má 100 Kč, druhý má 50 Kč a o třetím víš, že má o 75 % méně než první. 75 % ze 100 Kč je 75 Kč. Třetí tedy dostal o 75 Kč méně než první, tj. 
Převedeno do neznámé: první má 2x, druhý má x, třetí má
.
Joo.. takže je to vlastně jako normálně s procentama ... protože když chci z 100 kč 75% tak 100.0,75 a potom to odečtu od toho základu a dostanu těch zbylých 25% ne ? takže to,co mi posílal Kickasl jako poprvé tak už to vlastně jenom těch zbylých 25% vynásobil jakoby tou stovkou(ne tím základem) -- 100% -75% = 25%.2x