Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Může mi prosím Vás někdo vysvětlit, jaký je mezi zmíněnými metodami rozdíl? Já měl za to, že je to jedna a ta samá věc - postupná úprava matice do stupňovitého tvaru. Ale asi to tak není (?)
↑ Martin Korálek:
Není to jedno Gaussova eliminace a druhé Gauss-Jordanova?
Moc se v tomhle nevyznám, ale u Gaussovi se snad upravuj na HT-matici (nuly pod hlavní diagonálou) a při té druhé i nuly nad h. diagonálou (ale jen hádám, pohledej přes google.com)?
Gauss-Jordanova eliminace je rozsirenim Gaussovy elimiace. Gaussovka matici vyeliminuje do trojuhelnikoveho tvaru a skonci. Pak nasleduje Jordanova elimiace, ktera tu matici vyeliminuje az na jednotkovou matici. Kdyz tim napriklad resim soustavu rovnic, tak kdyz udelam Gauss-Jordan eliminaci, mam na prave strane rovnou reseni a nemusim nic dosazovat.
Vyhoda spociva v tom, se tim da rychleji najedou vyresit vic soustav se stejnou matici soustavy a ruznyma pravyma stranama. Takze se to pouziva napriklad jako standardni algoritmus k hledani inverzni matice.
prosím umím řešit příklady tohto typu na schodovitý tvar, ale ted si nevím rady, když je na 1. míste číslo 4,nevím jak mám ted postupovat poradí někdo, díky moc
matice
4 2 3 1 2 0
0 1 1 -1 2 1
-2 -2 -2 0 -1 1
6 3 4 2 3 0

laplaceův rozvoj determiantu podle řádku/sloupce
http://www.matweb.cz/determinanty
Zalezi na matici... laplace je velmi vhodny v maticich, kde se vyskytuji jiz v zadani nuly.
Podle me je u matic vetsich radu, lepsi upravovat gaussovo eliminaci ci vyse zminenym rozvojem podle radku ci sloupce...
U te Gaussovy eliminace je ovsem nutne si pamatovat nektera zakladni pravidla...to najdes ve skriptech
Stránky: 1