Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jak se bude počítat obsah této kružnice nad touto přimkou? (ten kousek vpravo)
Ta kružnice je funkce
, za přímka
, obsah mě napadl:
Ale takhle jednoduché to asi nebude, že? Kousek té oblasti kterou máme spočítat je totiž pod osou x, přijde mi že to celou situaci dost komplikuje

↑ Aktivní:
Je tam problém, že kružnice, pokud se neudělají podmínky, tak není funkce.
A musí to být integrálem?
Jinak bych to asi rozdělil na více integrálů.
Ale třeba zná někdo jiný postup
Zdravím,
výpočet obsahu kruhu přes integrál cestou vyjádření
z rovnice kružnice není nejpohodlnější cesta (viz odvození a další doporučení v tématu), lepší je pracovat se zápisem v polárních souřadnicích (viz metody) - lze použit i pro tuto úlohu. Také je vhodné uvážit použití dvojného integrálu.
Konkretně v tomto zadání abychom se vyhnuli počítání kousku pod osou x (a hlavně nutnosti mít 2 vyjádření
) můžeme otočit přímku po kružnici proti ručičkám tak, že pravý průsečík přejde do bodu [1; 0], levý - předpokládám, že jasno.
Nebo geometrii, jak navrhujete (uvážila bych použití analytické). Tak zdárné dokončení.
↑ Aktivní:
Ahoj,
má-li to být nutně integrálem, pak bych přímku otočil cca o 30 stupňů a integrál by byl jenom jeden...
↑ Eratosthenes:
Zdravím, také navrhuji otočit pro integrál jen jeden ↑ příspěvek 5:, ale proč o 30 stupňů (mám dojem, že mé otočení je přehlednější, jen přeměním souřadnice - ale nepočítala jsem, jaká je teď odchylka přímky od osy x)? Děkuji.
↑ jelena:
Ahoj,
máš pravdu, to je tak, když si někdo pořádně nepřečte předchozí příspěvky :-)