Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám řešit tuhle rovnici:
vím že mám najít obecné a poté partikulární řešení. A že se jedná o lin. dif. rovnici 1. řádu.
U poodbných příkladů se nejprve řeší levá strana jako homogení rovnice a poté pravá strana metodou variace konstant. Jen nevím jestli je tento způsob správný a jestli mohu rovnici přepsat například do tvaru :
a řešit to pomocí \lambda přes kořeny...
Poradil by někdo jak na to?
↑ karlB:
Dobrý den, řekl bych, že nehomogenní lineární diferenciální rovnici 1. řádu můžete řešit každou metodou, kterou ovládáte. Tedy třeba řešení homogenní rovnice + variace konstant.
Pokud vím, tak pomocí charakteristické rovnice (jak uvádíte "pomocí \lambda") je účelné řešit až rovnice 2. řádu, nevím, co by to u rovnice 1. řádu mohlo přínést. Zřejmě je účelné zvolit některou z metod specializovaných na řešení rovnic 1. řádu.
Děkuji Vám za radu. Mohl by jste mi prosím zkontrolovat můj postup?
Zvoli jsem separaci proměnných:
Nejprve se pokouším o řešení homogení rovnice 
abych nalezl obecné řešení.
Další můj postup:

kde K = c2- c1 a jedná se o obecné řešení
Dále se pokusím o partikulární řešení. Potřebuji tedy nejprve spočítat y' , kde jsem narazil na problém s derivací:
derivace
je podle wolframu hodně složitá, tudíž si myslím že něco dělám špatně..