Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, potrebujem pomoc s týmto príkladom, ak by niekto mohol : Vodorovným potrubím preteká voda (1000kg.m^-3 ) v širšej časti s v=1m.s. V užšej časti s 3 x menším plošným obsahom prierezu je tlak vody 5kPa. Vypočítaj tlak p1 v širšej časti potrubia, keď vodu považujeme za dokonalú kvap. a prúdenie je ustálené.
1. najprv si vypocitam z (S1v1=S2v2) v2
< ------ a potom to dosadim

p1= 24,75 Pa
Riešenie z tejto Bernouliho rovnice mi nepripadá zrovna normálne pretože $\varrho sa v nej vykrátilo - keďže v1 = 1 no nejako sa mi to nezdá, mohol by mi to niekto obasjniť?

Ale veď keď sa nad tým logicky zamyslím tak ten tlak v širšej časti musí byť menší nie?
↑ Contemplator:
Ne, právě naopak - hydrodynamické paradoxon.
Tady ↑ Contemplator: má být
.

Aha, a ten hydrodynamický paradox si mám predstaviť tak že : Mám v ruke záhradnú hadicu (2m) v ktorej tečie voda, na jednom konci je tenšia na druhom hrubšia. Teda keď ju prepichnem a oboch stranách, tak tam kde je tenšia bude striekať menší pramienok než tam kde je hrubšia pretože tam je väčší tlak ? :)
↑ Contemplator:
Ano. Dokonce by se mohlo stát (při vhodné konfiguraci průměrů, tlaků, rychlostí), že otvor v tenčím konci může přisávat vzduch. Tento jev využívá například hydraulická vývěva, různé rozprašovače atp.
Zkuste držet blízko sebe svisle dva papíry A4 a foukněte mezi ně. Kupodivu se k sobě přiblíží (bude mezi nimi menší tlak, než atmosférický).

Tvl, to je super ale prečo bude medzi nimi menší tlak než atmosferický? ako to súvisí s tým prúdením vzduchu? :O
↑ Contemplator:
Obdobně jako při proudění kapaliny. Vně je vzduch bez pohybu a atmosférický tlak, mezi papíry vzduch proudí jistou rychlostí - tudíž menší tlak.
Nebo taky: Křídlo letadla je tvarováno tak, že nad horní stranou křídla vzduch proudí rychleji než pod dolní. Z toho plynoucí rozdíl tlaku vzduchu nad horní a pod dolní stranou prispívá ke vztlaku křídla letadla, je jakoby "nasáváno" nahoru. Pokud se nepletu, tak podtlak nad křídlem letadla je hlavním důvodem, proč se udrží v letu.

Díki moc, už tomu rozumiem :)