Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
poradil by někdo jak z model:
popsat diferenciální rovnicí?
popis modelu v příspěvku 3.
Zdravím,
to dost skromně popsaný model. Předpokládám, že je tvořen z pružin (zadána tuhost pro každou pružinu) a systémem závaží (systém se pohybuje v uzavřeném pístu?). Tak by prospělo všechno ještě doplnit a podrobně popsat. Tučné černé čáry jsou nehmotné?
Začala bych náhradou paralelních pružin za 1 pružinu s tuhosti
. Potom budeš mít systém pružin "za sebou". A pak se uvidí. Rozhodně tématu prospěje podrobnější úvod a co k tomu všemu umíš a máš. Děkuji.
Zdravím Vás,
dolňuji některé informace:
Ano je dná se o pružiny.Zadána tuhost (k), tření/tumení (b), na vrchol konstrukce bude později položeno závaží.
X je směr působení síly (vyvolané položením závaží). Půjde tedy o tlumené kmity, které je možné popsast rovnicí:
O čarách se nic nepíše, takže předpokládám, že v modelu nemají význam. Pouze vím, že se jedná se o konstrukci.
Podařilo se mi dohledat jak popstat soustavu dvou pružin v sérii a paralelně.
Sériově:
Paralelně:
Dále že pro model musí platit z jistého fyz. zákona rovnost sil
z čehož vychází výše zmíněná dif. rovnice pro tlumené kmity.
Jen teď nevím jak to všechno dát do hromady..
Zatím nastíním moji úvahu:
1)
Kdybych měl jen závaží o hmotnosti m , které položím na "desku" pod kterou bude jedna pružina, potom přiložením závaží na desku půdobí gravitační síla směrem dolů a síly tlumící, pružiny, a akcelerační (m*a) směrem nahoru..
Rovnice pro tento zjednodušený případ by tedy moha mít tvar:
2) Rovnice popisující celý model bude mít podobný tvar, akorát bude složitější. Např síla pružin by mohla být definována podle toho jestli jsou seriově nebo paralelně: 
Celková třecí síla - tady už nevím jak by se mohla definovat..
Děkuji za jakoukoliv radu:-)
Zdravím a děkuji za doplnění modelu, doufala jsem, že někoho z kolegů již doplněný model osloví a téma se pohne. Tak v to pořád doufám :-)
Ohledně spojení pružin do série a paralelně, to bych měla stejně. Ohledně tření/tlumení - řekla bych, že zadání
je pro celý systém a bude zahrnovat jak tření v horním válci, tak i odpor vzduchu, případně další vlivy směrem k tlumení. Jelikož osobně nejsem si jistá s náhradou části "série", když v tom jsou ještě hmotnosti, tak poprosím kolegy o další náměty. Děkuji.

↑ karlB:
Ozvi se prosím, pokud je téma ještě aktuální.
↑ FliegenderZirkus:
aktuální to je, něco jsem už vymyslel, ale nevím jestli je to 100 pro dobře. Můžu ti to někam poslat, nechce se mi to celý přepisovat..

↑ karlB:
Ahoj, druhý Newtonův zákon je určitě správná cesta. Jen je potřeba si ujasnit zadání.
1) Má ta spodní deska (x3) nějakou hmotnost? Ani na jednom z obrázků není označena.
2) Používáš vzoreček pro sílu tlumení úměrnou relativní rychlosti, jenže žádné tlumiče na obrázku nakreslené nejsou. Pod pojmem "friction" bych si představil spíše coulombovské tření, tedy konstantní sílu proti směru pohybu. Je to možné? Např. ve třetí rovnici je člen
, kterému úplně nerozumím. Taky tuhosti pružin jsou značeny různě.
3) Volné délky pružin a tíhovou sílu je výhodné z rovnic eliminovat měřením souřadnic od staticky rovnovážné polohy. V dynamice nás většinou zajímají vlastní frekvence atd., které na statické výchylce (v lineárním případě) nezávisí. Kdyby nás zajímala celkový výchylka, tak je možné k výsledku přičíst konstantní výchylku danou vlastní tíhou...
Online budu zase až v neděli večer.
Ahoj,
díky za reakci, tady jsou odpovědi:
1) deska má hmotnost 10 kg, ostatní závaží m1,m2 mají hmotnost 2kg, ale to potřebuju až když budu tento model modelovat. Hmotnost tedy má.
2) tlumiče tam prý mají být. Jeden si lze představit mezi deskou a m2 a druhý mezi deskou a m1. (tření b1 a b2 působí na desku) Za desku se považuje celá konstukce (jak spodní rovná část tak hořejší část - i když to na obrázku vypadá oddělené...)
Omlouvám se za chybu - v poslední rovnici posledním členu má být místo 2k2 - 2k3. Pružiny k3 jsou paralelně zapojeny , jejich tuhosti se tedy sčítají.
3) Délky pružin i tíhová síla tam musí také být (bohužel)..tohle mě bude hodně trápit až budu model přepisovat do state-space reprezentace..

Zdravím a posílám obrázek, ke kterým rovnicím jsem dospěl já a jak. Je potřeba si ale uvědomit, že předpoklad tlumení úměrného rychlosti nebude v případě suchého tření splněn ani přibližně! Musely by tam skutečně být kapalinové tlumiče.
Zdravím Vás,
mockrát Vám děkuji! Moc mi to pomohlo :-)
Rovnice jsem vyzkoušel namodelovat a funguje to jak má.
Ještě malýá poddotaz: Kdybych chtěl systém linearizovat, jak by vypadaly vstupy pro linearizaci? Myslím, že by vstupem mhl být moment sil a výstupem polohy x1, x2, x3 ale nejsem si tím jistý..

Já bych řekl, že ve smyslu definice na Wikipedii je ta soustava diferenciálních rovnic lineární. Co se potom myslí linearizací?
Zase mě napadá, že jsme měli tření modelovat jako coulombovské, protože pak by rovnice skutečně byly nelineární. Směr třecí síly se pak totiž skokově mění podle znaménka rychlosti.
Taky mi není jasný pojem moment sil, když máme jednorozměrný model (hmotné body se pohybují po přímce).
Ano, máte pravdu lineární je. Linearizaci nechte být, týká se modelování v matlabu a už jsem na to přišel. Vstupem je velikost síly a výstupem jsou polohy x1,x2,x3. Linearizace se dělá kvůli řiditelnosti systému. Více o linearizaci je možné nalézt zde
Pro zmíněnou linearizaci potřebuji zjistit rovnovážný stav tohoto modelu.
Výpočet rovnovážného se provede z odvozených rovnic (derivace jsou v rovnovážném stavu nulové)
Jen si nejsem jistý jak..
znamená to nahrazení všech derivací v rovnicích nulou. Tedy z první rovnice zbyde: 
a takto vyjádřím i ostatní, dostanu soustavu 3 rovnic o třech neznámých a výsledné vyjádření x1, x2, x3 je onen hledaný rovnovážný stav?

Neměl jsem čas, tak pardon, že odpovídám až teď. Ano ve statice jsou rychlosti i zrychlení nulová, zbydou jen síly v pružinách a tíhy. S napsanou rovnicí souhlasím.
No a my chceme tu soustavu regulovat tak, aby zůstala v rovnovážné poloze? A kde bude nějaký akční prvek? Nejlepší by bylo napsat kompletní zadání.
Tady je celé zadání (je takové strohé, musel jsem se doptávat)
Model „Mechanický systém s pružinami“
1) Pro daný systém sestavte
- model pomocí SimMechanics
- model pomocí diferenciálních rovnic (odvoďte Newton-Eulerovou metodou)
2) Porovnejte výsledky obou metod pro různé počáteční podmínky, model v Simulinku realizujte pomocí bloku State-Space
3) Určete takové počáteční podmínky, aby byl systém v rovnovážném stavu
4) Vykreslete frekvenční charakteristiku sytému, jestliže vstupem je síla působící na vrcholek konstrukce ve svislém směru a výstupem je poloha x1 (závaží M1)
5) Určete alespoň 1 konfiguraci senzorů polohy a/nebo rychlosti takovou, že systém bude
- pozorovatelný
- nepozorovatelný
m =10 kg, M_1 = M_2 = 2 kg, k_1 = 30; k_2 = 50; k_3 = 40; b_1 = b_2 = 0,7. Klidové délky pružin k_1; k_2; k_3 jsou a_1 = a_2 = a_3 = 5
Ta rovnovážná poloha je důležitá pro linearizaci, která se v matlabu provádí v rovnovážném pracovním bodě, stavu.
Linearizací získám matice A,B,C,D které popisují stavový prostor a následně určitým blokem v Simulinku (State-Space) je možné původně namodelovaný model (SimMechanics) nahradit právě tímto linearizovaným - State-Space.
Nevím jestli máte nějaké zkušenosti s modelováním v Matlabu - SimMechanics a Simulink, pokud by Vás to zajímalo, mohu model zaslat.

Automatické řízení jsem měl celkem dávno, ale něco málo si pamatuju. Jestli máš konkrétní dotaz, tak zkusím odpovědět.
Ještě bych jeden konkrétní dotaz měl:
Týká se posleního bodu - řiditelnosti.
Dejme tomu, že mám k dispozici matice popisující stavový prostor tj. A, B, C, D..
Matici pozorovatelnosti (O) získám násobením matic A a C.
Má-li matice O plnou hodnost, je systém řiditelný..Teď už jen zjistit pro které vektory (kombinace senzorů polohy) ano a pro které ne.
Vím, že by pro konfiguraci senzorů polohy (vektoru x) mělo platit: 
X bude zřejmě vektor, který hledáme ale nevím co dosadit za 

karlB napsal(a):
Ještě bych jeden konkrétní dotaz měl:
Týká se posleního bodu - řiditelnosti.
(...)
Matici pozorovatelnosti (O) získám násobením matic A a C.
(...)
Má-li matice O plnou hodnost, je systém řiditelný
Tak nevím, řešíme řiditelnost nebo pozorovatelnost? :D
Každopádně si nejsem jistý, jak se má postupovat. Jestliže pozorovatelnost závisí pouze na maticích stavového popisu (resp. na hodnosti nějakého jejich součinu), tak musí poloha senzorů mít vliv na tyto matice, ne? Tomu úplně neorzumím. Třeba se ozve některý z kolegů.
Tak už vím jak to je.
Matice/vektor C se volí tak aby po n-tém vynásobení s maticí A byla hodnost výsledné matice pozorovatelnosti nižší než plná hodnost. Teď je otázkou jak např. v matlabu na takový vektor přijít..