Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
chci se zeptat, jestli je nějaký konkrétní důvod, proč se negace ekvivalence dělá tak složitě? Chápu, že je správná a proč, ale podle mě to jde jednodušeji. Jestli se nepletu tak negace ekvivalence dosáhnu negací jednoho z výroků, mezi nimiž se ta ekvivalence nachází.
Pro jistotu ještě napíši zápis vzorcem, pokud mi nebylo ze slovního dobře rozumnět.
Je tento zápis pravdivý?
Pokud ano, proč se nepoužívá, když je jednodušší?
Ahoj ↑ dandon:. Tie ekvivalencie čo píšeš platia.
Aký je ale teda podľa teba ten "zložitejší spôsob robenia" negácie ekvivalencie? Lebo to neuvádzaš.
Viac tu:
www.ucebnice.krynicky.cz/Matematika/01_ … vyroku.pdf

Tenhle způsob jsme se učili ve škole a ten jsem viděl i všude na internetu. Jinak dík za reakci ;)
...Tahle negace vyplívá z toho, že ekvivalence je ekvivalentní výrazu:
↑ scirocco:
No, není stejně dlouhý, v "složitějším" zápisu je použit jeden způsob negace ekvivalence, v tom co jsem uvedl jako první jsou uvedeny dva způsoby. Samotná negace kterou chceme je o polovinu kratší a líp se pamatuje.

ahoj ↑ dandon:,
pleteš se.
toto
n e n í n e g a c í
tohoto
↑ Eratosthenes:
Platí
. Presvedč sa tým, že si vyplníš tabuľku.
↑ dandon:
Ak uvedies jeden sposob negacie, mal by si minimalne z metodickeho hladiska aj druhy, lebo su rovnocenne. a ked ich zapises pod seba tak su aj dlhsie. ;) a inak do dvoch knih SŠ matematiky som sa pozrel a uvadzajum tam aj, alebo len, tento tvoj jednoduchsi sposob.
ahoj ↑ scirocco:,
to jsem sice udělal těsně před tím, než jsem odpověděl, ale v této noční hodině už moc nevidím na oči, tak jsem se v jedné nule přehlídl - máš pravdu platí to.
↑ zdenek1: - to je bohužel špatně, protože tam máš skrytý kvantifikátor (každé přirozené...), který neznegovals. Vezmi si ekvivalenci bez kvantifikátoru, třeba: Silvestr je právě tehdy, když je 31. 12. A bude jasno.
A ještě jednou ↑ scirocco::
Zápis
není nijak složitý, je možná jenom trochu nešikovný a špatně pochopený. Říká v podsatatě jenom to, že všechny tři výroky
;
a 
tvrdí totéž, tj. že negací výroku
je toto
i toto 
↑ Eratosthenes:
Ano, ten kvantifikátor jsem přehlédl.
Jenže já potřebuju nepravdivou ekvivaleci, takže tvůj příklad není vhodný,
Vezměme větu "Silvestr je právě tehdy, když je 1. 1." - to je nepravdivá ekv.
A věta "Silvestr není právě tehdy, když je 1. 1." taky neplatí.
A ano, já vím, že pravdivostní tabulka je OK. Právě proto je to zajímavé.
ahoj ↑ zdenek1:,
Pozor, já tam mám
"Silvestr je právě tehdy, když je 31. 12.",
což je pravda.
Zatímco
"Silvestr není právě tehdy, když je 31. 12."
i "Silvestr je právě tehdy, když není 31. 12."
jsou obojí nepravdy.
↑ Eratosthenes:
a o to právě jde. Protože, když zneguju nepravdu, měla by vyjít pravda, což se neděje.
Ta negace ale je pravdivá. Když je 1.1. tak není Silvestr. A vzhledem k tomu že výroková logika počítá pouze s výroky, které jsou vyneseny, nemají další den smysl, jakoby existoval jen Silvestr a 1.1., takže pak pokud není Silvestr musí být 1.1
↑ zdenek1:

Ahoj,
obě výrokové formy jsou ekvivalentní, domnívám se, že se používá ta "delší" proto, že obsahuje pouze konjunkce, disjunkce a negace, což jsou elementární spojky.
Důkaz: