Stránky: 1
Dobrý deň
Je to už nejaký ten rok čo som mal matematiku a teraz mám problém z výpočtom plochy ohraničenej kružnicami.
Bude sa jednať pravdepodobne o výpočet integrálu.
Zadanie príkladu je na obrázku.
ďakujem za ochotu.
Vypocitas to ako kruhove odseky ten vzorec si nepametam ale skusim ho odvodit
Dame si to ako kruhovy vysek minus ten rovnoramenny trojuholnik
1/2r^2*alfa - 1/2sinalfa *r^2 =S cize 1/2r^2(alfa-sinalfa) =S
A alfa si vyjadrime z "hlbky odseku" oznacime si h 2acos(1-h/r) =alfa a to si dosadime do rovnic vizsie a to by malo byt ono
1/2*r^2*(2acos(1-h/r)-sin(2acos(1-h/r))=S a uz si to len dosadis :-)
Ak je tam nejaka zrada tak sa ospravedlnujem :-)
Ale dalo by sa tobaj cez integracie ale je to podstatne zlozitejsie treba spravit integral od 0 po H
Z odmocnina z (4rh-2h^2) dh
Co je podla mna podstatne zlozirejsie :-)
Vela stastia
↑ mates.dz:
Zdravím a děkuji, trochu problém je v tom, že ve Tvém postupu nejde se příliš zorientovat - používej prosím TeX pro přehlednost (Editor je napravo od okna zprávy). Bylo by třeba doplnit, že využití vzorce pro kruhové odseky je podmíněno velkým rozdílem poloměrů omezujících kružnic a kružnice s poloměrem R12, proto oblouky velkých omezujících kružnic můžeme považovat za úsečky.
Jinak výpočet obsahu přes integrál - to by také šlo. ↑ santo89: co je účelem výpočtu? Děkuji.
↑ mates.dz:
tie odseky su "odseknute" kruznicami a nie priamkou, takze to co uvadzas je iba priblizny vypocet bez kontroly chyby
EDIT: ono sa to cez tie kruznicove odseky da robit - t.j. obsah jedneho mesiacika vypocitat ako rozdiel dvoch kruznicovych odsekov. Ak si to myslel tak, tak je to potom dobre, ale ako uz pisala jelena, je to dost necitatelne spisane.
↑ mates.dz:
děkuji za upřesnění - pochybuji, že bych něco napsala na mobilu nad rámec ubohoučké SMS a to z velkého donucení - i k notebooku, pokud jsem nucená používat, tak připojuji klávesnici (ale na slovenštinu bys více dbát měl bez ohledu na prostředky :-)
Brano napsal(a):
EDIT: ono sa to cez tie kruznicove odseky da robit - t.j. obsah jedneho mesiacika vypocitat ako rozdiel dvoch kruznicovych odsekov.
v dolní části to je zas součet odseků - tak? No v každém případě autor tématu se k tématu nevrátil, jak je vidět. Zde jsem prováděla průzkum. Zdravím.
Stránky: 1