Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 05. 2014 16:45

mulder
Reputace:   

Diferenciální rovnice II.řádu

Zdravím všechny. Mám problém s rovnicí y´´+y=1 nebo y´´+y=e na x.
Vím, že lambdy mi vyjdou $\pm i$ a proto homogenní rovnice bude vypadat $y_{h}=C_{1}cosx+C_{2}sinx$ Partikulární rovnice by měla vypadat $y_{p}=e^{x}$ ale nevím si rady když je na pravé strany 1. S tím jsem se nesetkal. Vím, že jsou to jakoby dva příklady, ale řešení bude téměř stejné. Děkuji za rady.

• (téma jako vyřešené označil(a) mulder)

#2 09. 05. 2014 17:12

mulder
Reputace:   

Re: Diferenciální rovnice II.řádu

↑ mulder:Pokusím se shrnout můj výpočet s pravou stranou $e^{x}$ Napsal jsem si homogenní rovnici $y_{h}=C_{1}cosx+C_{2}sinx$ $y_{p}=Ae^{x}$ Po dvojím zderivování vyšlo to samé. Dosadil jsem do rovnice a vyšlo mi A=1/2. Takže výsledek $y_{n}=C_{1}cosx+C_{2}sinx+\frac{1}{2}e^{x}$ Děkuji zda je tento příklad správně.

#3 09. 05. 2014 17:27

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Re: Diferenciální rovnice II.řádu

Zdravím

Ano to je správně. U té první rovnice postupuješ stejně - určíš obecné řešení homogenní rovnice a pak k němu přičteš nějaké partikulární. Co se partikulárního řešení týče, tak očividně jedna z možností je y=1

Zápatí