Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 02. 2009 21:15

Filda
Zelenáč
Reputace:   

příklad pravděpodobnosti

Zdravím všechny přítomné. Mám tu jeden příklad a zasekl jsem se na jednom místě.

V sérii 40-ti výrobků jsou 4 zmetky. Určete pravděpodobnost, že mezi 5 náhodně vybranými bude nejvýše 1 zmetek.

Chápu teda že mezi 5ti vybranýma bude buď  jeden nebo žádný zmetek.
Vypočítal jsem že: Pravděpodobnost že nebude žádný zmetek je 0,5729
                           Pravděpodobnost že budou 4dobré a jeden zmetek je 0,358   
(snad to mám dobře)
Jak teď postoupit dál? Jak ty dvě P zkloubit? Dík za radu

#2 10. 02. 2009 21:46

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: příklad pravděpodobnosti

↑ Filda:
Pravdepodobnosť, že nevytiahnem ani jeden, teda všetky budú dobré je taká ako si vypočítal, správne. Aj druhý je správne. Spojíš ich súčtom, pretože má nastať jedno ALEBO druhé. To znamená zjednotenie javov $A\cup B$ a spojka +. $p(A\cup B)=p(A)+p(B)$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 10. 02. 2009 21:53

Filda
Zelenáč
Reputace:   

Takže celková pravděpodobnost je 0,9309 ............... Napadlo mě to sečíst ale hledal jsem tam záludnost.
lukaszh - Díky mockrát ... moc mě to pomohlo :-)

#4 14. 02. 2009 12:48 — Editoval Filda (14. 02. 2009 13:39)

Filda
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj .... tak bych potřeboval poradit ještě s jedním.

Urna je rozdělna na dvě části, v první je 6 bílích a 4 černé, druhá má 7 bílích a 5 černých. Vytáhneme li současně z každé části 2 koule, jaká je pravděpodobnost, že všechny vytažené budou bílé?

Zatím mám: pravděpodobnost vytažení dvou bílích z první části urny je 0,333
                   pravděpodobnost vytažení dvou bílích z druhé části urny je 0,318

Bude to tedy pravděpodobnost průniku?

pak by to teda bylo: - jsou nezávislé -  potom  P(A znak pro průnik B)= P(A) * P(B) = 0,333 * 0,318 = 0,106

Je to dobře? Spíš mě zajímá druhá půlka (jestli je to průnik). Díky

#5 14. 02. 2009 13:14

mikee
Veterán
Reputace:   12 

↑ Filda:
Je to dobre, ale nechapem preco tam mas zjednotenie, ked este aj najprv si dobre napisal, ze ide o pravdepodobnost prieniku, dokonca aj vypocitane to je dobre (naozaj sa to ma vynasobit, kedze ide o nezavisle javy), ale preco tam mas $A \cup B$ tomu naozaj nerozumiem :)

#6 14. 02. 2009 13:37

Filda
Zelenáč
Reputace:   

a sry .... překlep ...... psal jsem to na rychlovku (počítám tu velké množství příkladů tak se v tom topím) - opravím to
Díky za kontrolu :-)

#7 14. 02. 2009 13:43

mikee
Veterán
Reputace:   12 

↑ Filda:
Ano, aj som si myslel ze to je preklep, lebo vypocitane je to dobre.. :) Este taka technicka poznamka: ulohy v ktorych su matematicke symboly (ako napriklad tento pre prienik) sa lahse zadavaju pomocou TeX-u. Je to jednoduche, kliknes pod tymto oknom na tlacitko TeX a medzi dve tagove znacky vpises symboly v jazyku TeX, napriklad prienik sa vklada ako "\cap" (bez uvodzoviek).

#8 14. 02. 2009 14:21 — Editoval Filda (14. 02. 2009 14:22)

Filda
Zelenáč
Reputace:   

Aha díky ........musím se tu s tím ještě naučit :-)
$A\cup B$ - paráda :-))

Zápatí