Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny přítomné. Mám tu jeden příklad a zasekl jsem se na jednom místě.
V sérii 40-ti výrobků jsou 4 zmetky. Určete pravděpodobnost, že mezi 5 náhodně vybranými bude nejvýše 1 zmetek.
Chápu teda že mezi 5ti vybranýma bude buď jeden nebo žádný zmetek.
Vypočítal jsem že: Pravděpodobnost že nebude žádný zmetek je 0,5729
Pravděpodobnost že budou 4dobré a jeden zmetek je 0,358
(snad to mám dobře)
Jak teď postoupit dál? Jak ty dvě P zkloubit? Dík za radu
↑ Filda:
Pravdepodobnosť, že nevytiahnem ani jeden, teda všetky budú dobré je taká ako si vypočítal, správne. Aj druhý je správne. Spojíš ich súčtom, pretože má nastať jedno ALEBO druhé. To znamená zjednotenie javov
a spojka +. 
Ahoj .... tak bych potřeboval poradit ještě s jedním.
Urna je rozdělna na dvě části, v první je 6 bílích a 4 černé, druhá má 7 bílích a 5 černých. Vytáhneme li současně z každé části 2 koule, jaká je pravděpodobnost, že všechny vytažené budou bílé?
Zatím mám: pravděpodobnost vytažení dvou bílích z první části urny je 0,333
pravděpodobnost vytažení dvou bílích z druhé části urny je 0,318
Bude to tedy pravděpodobnost průniku?
pak by to teda bylo: - jsou nezávislé - potom P(A znak pro průnik B)= P(A) * P(B) = 0,333 * 0,318 = 0,106
Je to dobře? Spíš mě zajímá druhá půlka (jestli je to průnik). Díky
↑ Filda:
Je to dobre, ale nechapem preco tam mas zjednotenie, ked este aj najprv si dobre napisal, ze ide o pravdepodobnost prieniku, dokonca aj vypocitane to je dobre (naozaj sa to ma vynasobit, kedze ide o nezavisle javy), ale preco tam mas
tomu naozaj nerozumiem :)
↑ Filda:
Ano, aj som si myslel ze to je preklep, lebo vypocitane je to dobre.. :) Este taka technicka poznamka: ulohy v ktorych su matematicke symboly (ako napriklad tento pre prienik) sa lahse zadavaju pomocou TeX-u. Je to jednoduche, kliknes pod tymto oknom na tlacitko TeX a medzi dve tagove znacky vpises symboly v jazyku TeX, napriklad prienik sa vklada ako "\cap" (bez uvodzoviek).