Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 05. 2014 15:47

FrantaJosef
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Tecny kruznic

Zdravim,

dostal se mi pod ruku jeden priklad, s kterým si nevím rady, Mám určit velikost úhlu, pod kterým je vidět z bodu P[x,y] kružnice. Bohužel číselné zadaní nemám, tak stačí jenom obečně jak by se daný příklad řesil. Došlo mi že musím určit dvě tečny, které se dotýkají kružnice, poté z nich spočítat úhel, ale nemůzu přijít na to, jak spočítám dané tečny nebo bod dotyku, děkuji moc

#2 14. 05. 2014 15:59

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Tecny kruznic

↑ FrantaJosef:
Tady je jeden spočítaný příklad

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 15. 05. 2014 15:31

FrantaJosef
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Ještě se chci zeptat, je tento příklad možné řesit pomocí thaletovy kružnice?, na zmíněném odkazu tento postup není uveden.

#4 15. 05. 2014 20:41 — Editoval jelena (15. 05. 2014 20:56)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ FrantaJosef:

Zdravím,

řesit pomocí thaletovy kružnice?

Máš na mysli, že budeš uvažovat průsečíky zadané kružnice a kružnice, kterou sestrojíš jako Thaletovu nad úsečkou PS (P - zadaný bod, S - střed zadané kružnice) se středem v polovině úsečky? A tak najdeš body dotyku - podle mne ano, to by šlo.

#5 15. 05. 2014 21:15

Admirál Thrawn
Zelenáč
Reputace:   

Body dotyku není třeba znát, v případě kružnice je tečna kolmá na poloměr a proto body S (střed kružnice), P (průsečík tečen)  a T1, resp. T2 (body dotyku) tvoří pravoúhlý trojůhelník o délce přepony |PS| a odvěsně protilehlé půlce hledaného úhlu |ST1|, což je poloměr kružnice. Podle zadání stačí zjistit úhel, to znamená arcussinus a vynásobit dvěma.

#6 15. 05. 2014 21:48

jelena
Jelena

↑ Admirál Thrawn:

také zdravím,

Body dotyku není třeba znát... a T1, resp. T2 (body dotyku) tvoří pravoúhlý trojůhelník

tak třeba nebo není třeba? :-) Nepotřebujeme souřadnice bodů dotyků, ale pro přesnou konstrukci se použije Thalet. kružnice. Pro Tvůj výpočet se využívá pravoúhlý trojúhelník, který vznikne průsečíkem Thalet. kružnice a zadané kružnice.

Samozřejmě pro výpočet jako takový postačí náčrtek a zdůvodnění, že trojúhelník je pravoúhlý se známou přeponou a odvěsnou.

#7 15. 05. 2014 22:20

Admirál Thrawn
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: Nevyjádřil jsem se přesně - jejich souřadnice není třeba znát.

#8 15. 05. 2014 23:33

jelena
Jelena

↑ Admirál Thrawn:

ano, na tom se shodneme.

Zápatí