Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Resil jsem tady rovnici s realnym parametrem m pro neznamou x, v mnozine R. Mam provest diskusi reseni vzhledem k parametru, takto jsem postupval, muze nekdo opravit? (Nemam vysledek).
↑ radek_hostik:
U nás by to nestačilo
a) nemáš ověřovat
, ale 
b) nestačí napsat
, ale musíš v původní rovnici ověřit, co se stane, když 

Bohuzel nevim na jake urovni to budou chtit vedet, dostal jsem sbirku 200 prikladu, ktere si mam procvicit a zadani mam u tohoto prikladu pouze takoveto vic nevim...
Bohuzel nevim na jake urovni to budou chtit vedet, dostal jsem sbirku 200 prikladu, ktere si mam procvicit a zadani mam u tohoto prikladu pouze takoveto vic nevim...
před sbírkou ale musí být nějaké cvičení ve škole, nebo doporučená učebnice, pokud máš individuální plán studia. Vzory diskusí najdeš i v materiálů, co odkazoval kolega v jiném Tvém tématu - třeba postupně projít lekce a pozorně pročítat rozbory příkladů barevně zvýrazněných.
Diskusi provádíme proto, že parametr nemá konkrétní číselnou hodnotu, jen o něm víme, ze kterého číselného oboru je (obvykle z R). V průběhu diskuse vylučujeme "zakázané" hodnoty parametru a u povolených hodnot stanovujeme jejich vliv na řešení.
Říkáme, že diskuse má být úplná, to znamená, že jsme žádnou "podezřelou" hodnotu parametru neopomenuli a řádně prozkoumali ze všech pohledu:
- vyloučit některou hodnotu parametru,
- posoudit, zda vyloučena hodnota nemůže být na místě parametru použita (to je často opomíjený krok - dosazování vyloučené hodnoty do rovnice),
- sestavení předpisu kořenů s ohledem na příslušný obor parametru.
Řekla bych, že u pana Krynického to je rozebráno dost podrobně a názorně - doporučuji projít.
Vašek napsal(a):
A jestli je standardizovaný postup pro obecné diskuse? Nám se řekl pro x=0, ale že se nemusí, že stačí podmínka. Dík
řekla bych, že pokud si zvykneš posoudit původní zadání rovnice a potom před provedením každé úpravy poznamenat podmínku provedení úpravy + možnost dosazování parametru do rovnice ještě před úpravou, tak bys neměl nic zanedbat a diskuse bude úplná - viz odkazy.
Jinak Tvé poznámce ohledně x=0 jsem asi nerozuměla.

Takto jsem to doupravil, muze to takhle byt? 
Podrobně okomentováno v tématu, zde označím za vyřešené.