Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 05. 2014 17:59

radek_hostik
Reputace:   

parametricka rovnice

Resil jsem tady rovnici s realnym parametrem m pro neznamou x, v mnozine R. Mam provest diskusi reseni vzhledem k parametru, takto jsem postupval, muze nekdo opravit? (Nemam vysledek).

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-05/69481_29.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 15. 05. 2014 18:52

Vašek
Reputace:   

Re: parametricka rovnice

Ahoj, chybí mi tam podmínka, jinak diskuse, proč ne takto, záleží, co jste si říkali ve škole, u nás by toto stačilo

#3 15. 05. 2014 19:08

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ radek_hostik:
U nás by to nestačilo
a) nemáš ověřovat $m=0$, ale $m=1$
b) nestačí napsat $m\ne\frac{17}{2}$, ale musíš v původní rovnici ověřit, co se stane, když $m=\frac{17}{2}$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 15. 05. 2014 19:14 — Editoval Vašek (15. 05. 2014 20:58)

Vašek
Reputace:   

Mohl bys prosímtě rozvést, jak se mají dělat diskuse? A jestli je standardizovaný postup pro obecné diskuse? Nám se řekl pro x=0, ale že se nemusí, že stačí podmínka. Dík
E. p=0, chybka se vloudila.

#5 15. 05. 2014 19:20

radek_hostik
Reputace:   

Bohuzel nevim na jake urovni to budou chtit vedet, dostal jsem sbirku 200 prikladu, ktere si mam procvicit a zadani mam u tohoto prikladu pouze takoveto vic nevim...

#6 15. 05. 2014 20:27

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Bohuzel nevim na jake urovni to budou chtit vedet, dostal jsem sbirku 200 prikladu, ktere si mam procvicit a zadani mam u tohoto prikladu pouze takoveto vic nevim...

před sbírkou ale musí být nějaké cvičení ve škole, nebo doporučená učebnice, pokud máš individuální plán studia. Vzory diskusí najdeš i v materiálů, co odkazoval kolega v jiném Tvém tématu - třeba postupně projít lekce a pozorně pročítat rozbory příkladů barevně zvýrazněných.

Diskusi provádíme proto, že parametr nemá konkrétní číselnou hodnotu, jen o něm víme, ze kterého číselného oboru je (obvykle z R). V průběhu diskuse vylučujeme "zakázané" hodnoty parametru a u povolených hodnot stanovujeme jejich vliv na řešení.

Říkáme, že diskuse má být úplná, to znamená, že jsme žádnou "podezřelou" hodnotu parametru neopomenuli a řádně prozkoumali ze všech pohledu:
- vyloučit některou hodnotu parametru,
- posoudit, zda vyloučena hodnota nemůže být na místě parametru použita (to je často opomíjený krok - dosazování vyloučené hodnoty do rovnice),
- sestavení předpisu kořenů s ohledem na příslušný obor parametru.

Řekla bych, že u pana Krynického to je rozebráno dost podrobně a názorně - doporučuji projít.

Vašek napsal(a):

A jestli je standardizovaný postup pro obecné diskuse? Nám se řekl pro x=0, ale že se nemusí, že stačí podmínka. Dík

řekla bych, že pokud si zvykneš posoudit původní zadání rovnice a potom před provedením každé úpravy poznamenat podmínku provedení úpravy + možnost dosazování parametru do rovnice ještě před úpravou, tak bys neměl nic zanedbat a diskuse bude úplná - viz odkazy.

Jinak Tvé poznámce ohledně x=0 jsem asi nerozuměla.

#7 17. 05. 2014 14:01

radek_hostik
Reputace:   

Takto jsem to doupravil, muze to takhle byt?

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-05/28083_3.jpeg

#8 18. 05. 2014 15:26

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Podrobně okomentováno v tématu, zde označím za vyřešené.

Zápatí