Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 05. 2014 21:01 — Editoval nikkusak (18. 05. 2014 21:02)

nikkusak
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Diferenciální rovnice n-tého řádu s konstatními koeficienty

Dobrý den,
prosím o pomoc při řešení následujícího příkladu. S těmito typy úloh si nevím moc rady :(

y´´-3y´=$ e^{-x}$

$y(0)=1$
y´(0)=-1

vyšlo mi že $\lambda$ = 0 a 3 a z toho  jsem se dostala k fundamentálnímu systému = 1 a $e^{3x}$

Poté mi vyšlo, že
$y_{h}=c_{1}+c_{2}e^{3x}$
potom podle obecného řešení jsem si zjistila, že  A=-1 a B=0, k si myslím, že je nula, ale nejsem si jistá.

poté jsem si zderivovala $y_{h}$ a vyšlo mi y´$_{h}=3c_{1}e^{3x}$

A dál už nevím, co s tím mám dělat, navíc si myslím, že v tom mám moc chyb... předem děkuju komukoliv za pomoc

#2 18. 05. 2014 21:44 — Editoval Anonymystik (18. 05. 2014 21:46)

Anonymystik
Reputace:   45 

Re: Diferenciální rovnice n-tého řádu s konstatními koeficienty

↑ nikkusak: Obecné řešení máš dobře. Ještě musíš najít partikulární řešení a potom splnit okrajové podmínky. Nejdřív to partikulární řešení - použijeme metodu neurčitých koeficientů: zkus najít takovou konstantu $A$, aby pro $y_P = A e^{-x} $ platitlo, že $y_P^{\prime \prime} - 3 y_P^{\prime} = e^{-x}$. Napiš, jak ti to vyšlo a pak kdyžtak ještě poradím, co s těmi okrajovými podmínkami, kdyby byl problém. :-)

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#3 18. 05. 2014 22:10

nikkusak
Zelenáč
Reputace:   

↑ Anonymystik:
jestli tomu dobře rozumím, tak si udělám 1. a 2. derivaci a tu potom dosadím do původní rovnice. Podle téhle úvahy jsem vypočítala 1. derivaci -> $3c_{1}e^{3x}$ a druhou derivaci -> $9c_{1}e^{3x}$

když jsem si to dosadila do rovnice, tak mi vyšlo
$9c_{1}e^{3x} - 9c_{1}e^{3x} = e^{-x}$
tedy
$0=e^{-x}$

to se mi zdá jako nesmysl =o

#4 18. 05. 2014 22:40 — Editoval Anonymystik (18. 05. 2014 22:44)

Anonymystik

↑ nikkusak: Ne, ty totiž zaměňuješ dvě věci: řešení homogenní rovnice a potom nalezení partikulárního řešení.
--
Řešit homogenní rovnici znamená řešit rovnici, jako by tam na pravé straně byla nula - v tvém případě toto: $y_h^{\prime \prime} - 3y_h^{\prime} = 0$. Homogenní rovnici jsi vyřešila správně - $y_h = c_1 + c_2 e^{3x} $.
--
A teď je potřeba najít partikulární řešení - najít nějaké, aspoň jedno řešení, které vyhovuje původní rovnici: $y_p^{\prime \prime} - 3 y_p^\prime = e^{-x}$. Metoda je ta, že si řešení tipneš, je to něco tvaru $y_p = Ae^{-x}$ pro nějakou neznámou konstantu konstantu $A$. Spočítáš $y_p^{\prime} = -Ae^{-x}$, $y_p^{\prime\prime} = Ae^{-x}$ a odtud po dosazení do původní rovnice dostaneš: $Ae^{-x} + 3Ae^{-x} = e^{-x}$, po vykrácení výrazem $e^{-x}$ dostaneš, že $A + 3A = 1$, neboli $A = \frac{1}{4}$. Takže partikulární řešení je $y_p = \frac{1}{4} e^{-x}$. Tomuto postupu se říká metoda neurčitých koeficientů a slouží právě pro nalezení partikulárního řešení.
--
Dále: obecné řešení je součtem řešení homogenního a partikulárního - $y = y_h + y_p$, takže $y = c_1 + c_2e^{-3x} + \frac{1}{4}e^{-x}$. Teď už je jenom potřeba splnit okrajové podmínky. Víš, jak na to?

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#5 19. 05. 2014 10:57

nikkusak
Zelenáč
Reputace:   

↑ Anonymystik:

No, dosadila bych si první podmínku y(0)=1 do $y_{(h)}=c_{1}+c_{2}e^{3x} $
tedy 1= c1+c2 -> z toho c1=1-c2

potom si dosdím druhou podmínku y´(0)=-1 dosadím do rce$y_{(o)}=c_{1}+c_{2}e^{3x} +\frac{1}4{e^{-x}}$
a vyjde mi -1=c1+c2+1/4 ... a když so potom do toho dosadím to c1=1-c2, tak mi vyjde kravina... -1=5/4 ... zase mi nic nevyšlo :( ... omlouvám se za zdržování... nevím, co mám kam dosadit.. moc děkuju za pomoc

#6 19. 05. 2014 12:33 — Editoval Anonymystik (19. 05. 2014 12:36)

Anonymystik

↑ nikkusak: Dosazuješ přímo do vztahů:
$y = c_1 + c_2e^{-3x} + \frac{1}{4}e^{-x}              (1)$, resp.
$y^{\prime} = -3 c_2e^{-3x} - \frac{1}{4}e^{-x}                  (2)$.
--
Víš, že $y(0) = 1$, což po dosazení do (1) dává $1 = c_1 + c_2 + \frac{1}{4}$
Víš, že $y^{\prime}(0) = -1$, což po dosazení do (2) dává $-1=-3c_2 - \frac{1}{4}$.
To je soustava dvou rovnic pro čísla $c_1, c_2$, kterou vyřešíš.

#7 19. 05. 2014 13:09

nikkusak
Zelenáč
Reputace:   

↑ Anonymystik:

A jo, to jsem to zase celý přeházela :-/ díky za pomoc.
c2 mi vyšlo $\frac{1}{4} $
a c1 mi vyšlo $\frac{1}{2} $

když jsem to tedy potom dosadila do rovnice, tak mi vyšlo:
$y=\frac{1}{2} +\frac{1}{4}e^{-3x}+\frac{1}{4}e^{-x}$

snad už to mám dobřo :-o

Vážně moc děkuju :)

Zápatí