Stránky: 1
Dobrý den,
prosím o pomoc při řešení následujícího příkladu. S těmito typy úloh si nevím moc rady :(
y´´-3y´=

y´(0)=-1
vyšlo mi že
= 0 a 3 a z toho jsem se dostala k fundamentálnímu systému = 1 a 
Poté mi vyšlo, že 
potom podle obecného řešení jsem si zjistila, že A=-1 a B=0, k si myslím, že je nula, ale nejsem si jistá.
poté jsem si zderivovala
a vyšlo mi y´
A dál už nevím, co s tím mám dělat, navíc si myslím, že v tom mám moc chyb... předem děkuju komukoliv za pomoc
↑ nikkusak: Obecné řešení máš dobře. Ještě musíš najít partikulární řešení a potom splnit okrajové podmínky. Nejdřív to partikulární řešení - použijeme metodu neurčitých koeficientů: zkus najít takovou konstantu
, aby pro
platitlo, že
. Napiš, jak ti to vyšlo a pak kdyžtak ještě poradím, co s těmi okrajovými podmínkami, kdyby byl problém. :-)
↑ Anonymystik:
jestli tomu dobře rozumím, tak si udělám 1. a 2. derivaci a tu potom dosadím do původní rovnice. Podle téhle úvahy jsem vypočítala 1. derivaci ->
a druhou derivaci -> 
když jsem si to dosadila do rovnice, tak mi vyšlo
tedy
to se mi zdá jako nesmysl =o
↑ nikkusak: Ne, ty totiž zaměňuješ dvě věci: řešení homogenní rovnice a potom nalezení partikulárního řešení.
--
Řešit homogenní rovnici znamená řešit rovnici, jako by tam na pravé straně byla nula - v tvém případě toto:
. Homogenní rovnici jsi vyřešila správně -
.
--
A teď je potřeba najít partikulární řešení - najít nějaké, aspoň jedno řešení, které vyhovuje původní rovnici:
. Metoda je ta, že si řešení tipneš, je to něco tvaru
pro nějakou neznámou konstantu konstantu
. Spočítáš
,
a odtud po dosazení do původní rovnice dostaneš:
, po vykrácení výrazem
dostaneš, že
, neboli
. Takže partikulární řešení je
. Tomuto postupu se říká metoda neurčitých koeficientů a slouží právě pro nalezení partikulárního řešení.
--
Dále: obecné řešení je součtem řešení homogenního a partikulárního -
, takže
. Teď už je jenom potřeba splnit okrajové podmínky. Víš, jak na to?
↑ Anonymystik:
No, dosadila bych si první podmínku y(0)=1 do
tedy 1= c1+c2 -> z toho c1=1-c2
potom si dosdím druhou podmínku y´(0)=-1 dosadím do rce
a vyjde mi -1=c1+c2+1/4 ... a když so potom do toho dosadím to c1=1-c2, tak mi vyjde kravina... -1=5/4 ... zase mi nic nevyšlo :( ... omlouvám se za zdržování... nevím, co mám kam dosadit.. moc děkuju za pomoc
↑ nikkusak: Dosazuješ přímo do vztahů:
, resp.
.
--
Víš, že
, což po dosazení do (1) dává 
Víš, že
, což po dosazení do (2) dává
.
To je soustava dvou rovnic pro čísla
, kterou vyřešíš.
↑ Anonymystik:
A jo, to jsem to zase celý přeházela :-/ díky za pomoc.
c2 mi vyšlo 
a c1 mi vyšlo 
když jsem to tedy potom dosadila do rovnice, tak mi vyšlo:
snad už to mám dobřo :-o
Vážně moc děkuju :)
Stránky: 1