Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nechápu u matic přechodu jednu věc, postupem výpočtu se k ní dostanu:
Najděte matici přechodu mezi danými dvěma bázemi
F:
f1=(1,0,1)
f2=(0,1,2)
f3=(-2,1,1)
G:
g1=(1,1,1)
g2=(1,2,2)
g3=(1,2,3)
Takže udělám si matici, kde levou stranu mi tvoří báze F (vektory kladu do sloupců) a pravou báze G. Postupně upravuji na stupňovitý tvar. Dostanu:
1 0 -2 | 1 1 1
0 1 1 | 1 2 2
0 0 1 | -2 -3 -2
Takže dostávam tři soustavy lineárních rovnic o třech rovnicích, kde vždy část za rovnásem tvoří jeden sloupec z pravé části matice. Dopočítam koeficienty a dostávam:
q1=(-3,3,-2)
q2=(-5,5,-3)
q3=(-3,4,-2)
Tyto vektory mi vytvoří matici
T =
-3 -5 -3
3 5 4
-2 -3 -2
No a právě teďkon jsem myslela, že jsem u konce, že matice T je maticí přechodu mezi bází F a G. Ale všude se ještě T invertuje, nevím proč?? Já myslela, že když T zinvertuji, dostanu matici přechodu od G k F, což ale není zadáním, nebo se pletu?? Prosím o radu.
V praxi se normálně levá strana převádí až na jednotkovou matici a tím vlastně dohromady invertuješ matici, která vznikne z G a současně tou inverzí zprava násobíš matici, která vznikne z F.
Jinak možná je zdrojem nejasností to, že se vlevo dává matice příslušející bázi, KE které chceme zjistit matici přechodu.
Inverze matice přechodu od A k B by skutečně měla dát matici přechodu od B k A ... stačí následující rovnici zleva přenásobit právě onou inverzí matice přechodu.![kopírovat do textarea $[id]_{AB}\cdot X_A = X_B$](/mathtex/1a/1a4dcd3fb89afe2901a5fc47e51b8412.gif)
↑ Daniela_H:
Neděláme mi náhodou stejnou školu :D
Já tedkon ve skriptech narazil na příklad, kde je matice
A=
2 3
-1 5
B=
65 85
65 90
A tvrdí, že matice přechodu od A k B je
T=
2 1
3 4
Dyť to sakra přece neni možný ne? Nevychází to!!
↑ Daniela_H:
Nevím, jestli to neni jenom překlem, ale transpozice
není to samé jako inverze
.
↑ Martin Korálek:
Nad jakým tělesem? Jestliže to je nad
, pak mi v matici přechodu vycházejí nějaké šílené zlomky. Ale nejsem si jistý, zda jsem počítal stejný příklad, poněvadž z tvého zadání není jasné co je co. A a B jsou báze? A = {(2,3),(-1,5)} nebo {(2,-1),(3,5)}?
Stránky: 1