Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

ahoj, prosim vas nevim co dal s touto logaritmickou rovnici, nevim jestli jsem postupoval spravne, ze jsem to scital na spolecnyho jmenovatele, ale dostal jsem se do stavu, kde nevim co s tim , muzete mi nekdo s tim pomoct prosim?
↑ radek_hostik:
Oplatí sa urobiť substitúciu logx = t, dorátať A vrátiť substitúciu nazad.
Pozor na podmienky.
Tvoje úpravy som nekontrolovala.
↑ radek_hostik:
Dostal jsi se správne. Nyní staci upravit takto 
:-)

No jsem ted tady, ale nevim jak dal s tim, podmínky mam x se nesmí rovnat 100000, 0.1 a x > 0 

aha, ja myslel, ze je to spatne, ja to tak mel, ale skrtnul jsem to :D protoze jsem myslel ze to je blbost, diky moc za opravu

muzete mi zkouknout jeste tendle priklad? je to na stejnym principu, tak nebudu zakladat nove tema...
ten vysledek 100 je zda se dle wolframu spravne, ale je tam jeste jeden zlomkovy vysledek, ktery nevim kde vzali nebo co to vubec je...
druhy vysledek mi nesplnuje podminku (x>0) proto jsem ho nebral...
PS. odkaz na wolfram:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=3 … 1%29%29%29
Kvadratickou rovnici můžeš krátit dvěma a dostaneš 
Odtud
a 

![kopírovat do textarea $\log x=-\frac 53\Rightarrow x=10^{-\frac 53}=\frac{1}{10\sqrt[3]{100}}$](/mathtex/39/39953984b18c0b530b764b716a81de0f.gif)
Jedinou podmínkou je x>0, čili kořeny jsou platné oba.