Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím lidičky :)
Nevíte, prosím, proč množina všech matic typu 2x2 tvaru
se standardními operacemi sčítání matic a násobení matic skalárem netvoří vektorový prostor nad
?
Dle výsledků jisté sbírky, tato množina nesplňuje níže uvedené axiomy vektorového prostoru:
,
,
a proto nemůže být vektorovým prostorem.
Podle mého je vše v pořádku, je-li
. V čem je tedy problém?
↑ kaitlyn:
Ahoj.
Zkoušel jsi takové dvě matice sečíst?
Ohledně výsledků.
Ve výroku
nevím, co je
.
Formule
opravdu není splněna. Zkus sečíst dvě matice.
Ahoj ↑ Andrejka3: :)
ve formuli představuje nulový vektor.
Vlastnost
jsem "ověřovala" takto:
je tedy
.
Pro vlastnost
pak musí platit:
.
Operace definovaná na vektorovém prostoru je standardní sčítání matic, tj.
. Nechápu tedy, proč nejsou výše uvedené axiomy splněny :(
↑ kaitlyn:
1)
neni v te mnozine matic. Nema jednicky na vedlejsi diagonale.
Mimochodem, axiom
bych spise cekala ve tvaru jinem, kdy jsou prehozene kvantifikatory (existuje neutralni prvek vzhledem ke scitani).
2) K inverzi podobne to, co k 1)
↑ Andrejka3:, máš pravdu s tím axiomem (po zkopírování jsem asi zapomněla přehodit kvantifikátory a jen poupravila vektory) :)
Co se týče nulové matice, už je mi to jasné. Díky moc :)
Jestli tedy dobře chápu, pak komutativitu dokážu takto:
???
Nebo nesčítám jedničky? To by ale nevyhovovalo standardní operaci sčítání matic, že?
↑ kaitlyn:,
Ahoj, tvoj vypocet tykajuci sa komutativity plati v priestore vsetkych realnych matic
!
Ale ako vidis, ze v tvojej specialnej mnozine matic neplati. Presne preto ako mozes poznamenat v tvojom vypocte: tie dvojky na vedlajsej diagonale.
Inac povedane, uz to dokazuje, ze nemoze ist o vektorovy podpriestor priestoru
...
Ahoj ↑ vanok:,
jak píšeš, můj výpočet komutativity neplatí pro množinu matic typu 2x2 tvaru
.
V řešení sbírky, podle níž pracuji, je uvedeno, že je splněna komutativita i asociativita. Nevím tedy, jak komutativitu či asociativitu dokázat, aby mi na vedlejší diagonále nevznikly 2 při dodržení standardního sčítání matic :(
Špatně se to píše :( Chápeš o co mi jde?
↑ kaitlyn:
To plus není binární operace na oné množině. Nemá smysl se pak bavit o komutativitě apod.
Věř svým výsledkům. V knihách bývají chyby.
↑ Andrejka3:, ↑ vanok:
Díky :)
Pozdravujem ↑ Marian:,
Presne tak.
Ale ako sa zda kolegina chcela overovat ( podla jej zbierky) vlasnosti, ktore ktore nemali vobec zmysel na danej mnozine. A je prekvapive, ze v tej zbierke citatelia neboli vedeni ku konstatacii, ze operacia scitanie vektorov a nasobenie skalarmy nie su na nej definovatelne. (I ked mozno to bol pedagogicky umysel autora zbierky, aby jeho citatelia nerobili na slepo co sa im navrhne ...)
Stránky: 1