Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, prosim potrebuju pomoct s temito dvema gon. rovnicema. Zasekl jsem se a nevim co s tim.
↑ radek_hostik:
Ahoj,
v prvním příkladě z toho udělej tangens nebo cotangens (pozor na změnu def oboru, pro ten případ by se mělo vyřešit zvlášť).
Ve druhém příkladě máš špatně vzorec 
a po dosazení a substituci ti vznikne kvadratická rovnice.
L.

ano ctes spravne sin2x=cos2x
v prvnim priklade myslis takhle?
sin2x/cos2x=0 -> tg2x=0 ?
v druhem priklade, ten vzorec je urcite spatne? ja na to koukam z tabulek a je tam to co mam napsane tak fakt nevim cemu verit :-/
↑ radek_hostik:
1) jj, přesně tak, akorát se to rovná 1 ne 0.
2) Tento vzorec je taky ok, ale většinou se používá to, že 
Což je základní vzorec, osobně jsem ten v tabulkách snad vůbec nikdy nepoužil:).

takhle nejak sem to udelal, ale nevim proc u toho 1) se to rovna 1 a ne 0 a u toho 2) nevim jak zjistit tu hodnotu, kdyz druhy x mi vyslo -2 coz je nesmysl ne?

u 113 jsem upravil vysledek jeste kvuli kpí intervalu tam sem objevil chybu, bude tam vzdycky kpí/2 a ne jen+ kpí, ale u toho prvni je preci sin2x/cos2x a ne cos2x/cos2x nebo ja uz nevim :-(

Jezis aha, dobre a ty vysledky jsou jinak OK?

Jeste jsem se chtel zeptat k te podmince, jak si rikala, ze nesmi byt cosx = -2, to plati vsude proste ze cislo musi byt -1 az 1 v intervalu? Nebo si to nejak odvodila pouze pro ten priklad co jsem pocital? Ja jen, ze nikde u goniometrickych rovnic jsem nevidel, ze by nekde delali podminky, tak ze bych je tam mel dodelavat nebo?
Nenene, obor hodnot funkce sinus a kosinus je
. Čili víc než jedna a méně než mínus jedna hodnoty těchto funkcí dosahovati nemohou. A podmínku udělat musíš, protože jmenovatel se nesmí rovnat nule, čili podmínkou bude
. Zkus to dořešit. :)

Tak to by pak byla podminka pí/2 + kpí a 3pí/2+kpí? I kdyz vlastne ale zadani neni v tom podilovem tvaru tak jak to, ze u toho delam podminku, bych nemusel kdyz to neni zadano v podilu? Ja to upravuji do podilu a nasledne davam pryc z podilu.
PS: mohla bys me prosim hodit očko tady na ty dva priklady, zkontrolovat:http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=429133#p429133 ?

Jeste se zeptam hloupe radsi, vysledek 116 si taky kontrolovala? Nema tam byt nahodou jeste pro -1/2 ? Radsi se zeptam ...
↑ radek_hostik:
Zdravím,
co je na tom tak těžkého dávat do tématu jen jednu úlohu? Toto téma jsem zamkla. Pro úlohu 116 si, prosím, založ samostatné téma. Děkuji.