Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 05. 2014 18:32

Indiik
Zelenáč
Škola: Tul
Pozice: Student
Reputace:   

Geometrie - konstrukce trojuhelníku

Ahoj, přiznám rovnou - je to úkol, ale zasek jsem se u něj na několik hodin a nic mě nenapadá

zadání zní: Sestrojte trojuhelník s danou stranou c (AB), úhlem $\gamma $ a poloměrem kružnice vepsané. Jediné, na co jsem vlastně přišel je, že to bude příklad na otáčení... a možná i posunutí? Začnu tím úhlem, pak udělám osu, vrazím tam kružnici a dál už nevim... dá se využít fakt, že ta osa rozdělí stranu c přesně napůl?

• (téma jako vyřešené označil(a) Indiik)

#2 27. 05. 2014 18:51

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

Re: Geometrie - konstrukce trojuhelníku

Ahoj.

Ak vezmeš dotykový bod s "krajnou" stranou, vrchol $C$ a stred kružnice vpísanej, tak trojuholník z nich vieš zostrojiť.

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#3 27. 05. 2014 19:07

Vašek
Reputace:   

Zdravím. Myslím si, že takhle jednoduše to nejde (Baky), respektive nerozumím tvému postupu. (neznáš dotykový bod). Takovýhle trojúhelník se podle mne musí dělat trošku jinak. Označím S střed kružnice vepsané, spočítám úhel ASB a zbytek snadno doděláš.

k zadavateli, také mne v první chvíli napadlo otočení/ stejnolehlost, bohužel mne však nenapadá jak.

// moc se mi nelíbí to počítání, tak bych rád přečetl řešení, kdyby někoho napadlo bez výpočtu.

#4 27. 05. 2014 19:21

Indiik
Zelenáč
Reputace:   

nejsem si jist, jestli vás oba chápu, mám dojem, že zadání není zřejmé... takhle nějak vypadá zadání //forum.matweb.cz/upload3/img/2014-05/11249_obraz.JPG

#5 27. 05. 2014 19:25

Vašek
Reputace:   

Zadání je zřejmé a vyjdou 0,1, nebo 2 řešení.

#6 27. 05. 2014 19:30

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

↑ Vašek:

Asi áno, potom by bol problém zostrojiť dotyčnicu danej dĺžky. V tom prípade je asi najlepšie riešenie cez zostrojenie $ASB$.

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#7 27. 05. 2014 19:33 — Editoval Indiik (27. 05. 2014 19:39)

Indiik
Zelenáč
Reputace:   

asi jsem tupec, ale nerozumim ti, ten úhel je přeci při každým jiným sklonu té strany c - jiný... jinak ta gama je jak si jí zvolim

navíc teda nechápu jak mi spočítanej úhel ASB pomůže ke konstrukci...?

#8 27. 05. 2014 19:43

Vašek
Reputace:   

Jasně že ten úhel je jiný při každé gamě, při každé gamě je totiž jiný trojůhelník.
Vypočteš úhel ASB, potom uděláš trojůhelník ASB a pak je to jasné, nebo není?

#9 27. 05. 2014 19:54

Indiik
Zelenáč
Reputace:   

↑ Vašek: asi ne, 1) jak ten úhel počítáš když nevíš, kde je? Jediný co máš je bod S 2) není, ale fakt se snažiiim :)

#10 27. 05. 2014 20:00

Vašek
Reputace:   

No víš že $BAS=\frac{\alpha }{2}$, protože AS je osa úhlu, stejně pro ABS a využiješ, že v trojúhelníku je součet úhlů 180

#11 27. 05. 2014 20:13

Indiik
Zelenáč
Reputace:   

↑ Vašek: ok, takže úhel ASB je 2$\gamma $ je to tak? a teď teda k čemu mi to je, když ani nevim jak ho orientovat? nemáš tam nějakej obrázek? furt nerozumim tomu, že ten úhel řeší tu konstrukci

#12 27. 05. 2014 20:21

Vašek
Reputace:   

Ne, není to 2 gama
máš 2 rovnice
$\alpha +\beta +\gamma =180$
$\frac{\alpha }{2}+\frac{\beta }{2}+\delta =180$
první upravíš na :$\frac{\alpha }{2}+\frac{\beta }{2}=90-\frac{\gamma }{2}$
alfa půl + beta půl dosadíš do 2.
$90-\frac{\gamma }{2}+\delta =180$
$\delta =90+\frac{\gamma }{2}$
delta je úhel při S
Takže máš trojůhelník ABS, kde znáš stranu AB, výšku na stranu AB a úhel při S.
Uděláš tedy AB, potom GMB úhlu delta, potom rovnoběžku s AB ve vzdálenosti ró (poloměr kružnice vepsané), kde se ti protne s GMB delta vznikne ti střed kružnice vepsané (pro obecnost vol tak, aby vznikla 2 řešení). Uděláš kružnici a k ní tečny z bodů A a B, kde se ti protnou vznikne bod C (2 řešení)
Ok?

#13 27. 05. 2014 22:04

Indiik
Zelenáč
Reputace:   

↑ Vašek: Ahoj, podle tohoto to chápu. Dík moc, kamarád mi ukázal ještě jiné řešení, na podobné bázi, jen je tam samá kružnice opsaná vepsaná nadepsaná... :D dík

#14 27. 05. 2014 22:09

Vašek
Reputace:   

Není zač, můžeš prosím rozvést kamarádovo řešení? Jestli je také dopočítávací, či ryze na rýsování, děkuji.

#15 27. 05. 2014 22:17

Indiik
Zelenáč
Reputace:   

začínáš taky tou stranou c, uděláš trojuhelník s úhlem 2 $\gamma $ tím získáš ten střed, dále uděláš kružnici se středem v s o poloměru sA - to je kružnice, která je opsaná tomu našemu hledanému trojuhelníku, pak udělám opsanou tomu menšímu ABS - kamarád mi vysvětlil (důkaz tedy nevím) že to je vlastně kružnice na kterých leží všude středy vepsaných kružnic, které budou mít u vrcholu C velikost úhlu gama. Takže máš danou stranu a máš danej úhel, zbývá najít dva body na té opsané kružnici, která má požadovaný poloměr.

Zápatí