Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
rád bych ze nejprve zeptal zda s tímto problémem má někdo nějaké zkušenosti popřípadě zda by mi někdo nepomohl s modelem simulace v Simulinku (zkoušel jsem příslušnou simulaci v Mathcadu ale tam se mi nedaří vykreslit příslušný graf - Rezonanční faktor na součuniteli naladění - víz spodní text)
jedná se o pružně uloženou sestavu která je buzena odstředivou silou nevývažku o hmotnosti m1 uhlová rychlost rotoru
v čase narůstá.
soustava má 1 stupeň volnosti je lineární s podkritickým tlumením, soustava kmitá ve svislém směru.
1. případ úhlové zrychlení \varepsilon rotoru je konstantní a rychlost budící síly je dána vztahem:
2 případ úhlové zrychlení \varepsilon rotoru v čase narůstá podle exponenciály (
...

úkolem je vykreslit funkci
R na 
přičemž:

a
=
Děkuji za pomoc a případné rady.

Zdravím,
se Simulinkem jsem pracoval jen krátce a navíc před dlouhou dobou, ale strategie by měla být jasná. Nejdřív bych ten model popsal diferenciální rovnicí. Přetavení této rovnice do diagramu v Simulinku už by pak neměl být problém. Abys mohl aplikovat druhý Newtonův zákon, bude potřeba vyjádřit sílu od té rotující hmoty (síly od pružin a tlumiče samozřejmě taky). V Simulinku pak určitě bude nějaký budící blok, kam se prostě napíše požadovaný výstup (síla) jako funkce času. Pomohlo? Nebo je to moc obecně:)