Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 05. 2014 16:18

Lukasx
Zelenáč
Škola: UPa
Reputace:   

Vynucené kmity buzené rotující hmotou

Dobrý den,
rád bych ze nejprve zeptal zda s tímto problémem má někdo nějaké zkušenosti  popřípadě zda by mi někdo nepomohl s modelem simulace v Simulinku (zkoušel jsem příslušnou simulaci v Mathcadu ale tam se mi nedaří vykreslit příslušný graf - Rezonanční faktor na součuniteli naladění - víz spodní text)
jedná se o pružně uloženou sestavu která je buzena odstředivou silou nevývažku o hmotnosti m1 uhlová rychlost rotoru $\Omega$  v čase narůstá.
soustava má 1 stupeň volnosti je lineární s podkritickým tlumením, soustava kmitá ve svislém směru.

1. případ úhlové zrychlení \varepsilon  rotoru je konstantní a rychlost budící síly je dána vztahem:
$\Omega =\Omega _{0} + \varepsilon  * t$

2 případ úhlové zrychlení \varepsilon rotoru v čase narůstá podle exponenciály ( $\varepsilon =\mathrm{e}^{0,5*t}$   ...
$\Omega =\Omega _{0} + 2*\mathrm{e}^{0,5*t}$

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-05/86274_duh_zadani.png

úkolem je vykreslit funkci
R na $\mu  $
přičemž:

$R = x/\delta $
$\delta = (m1*r*\Omega ^{2})/c$
a
$\mu$ =$\omega /\Omega$

Děkuji za pomoc a případné rady.

#2 29. 05. 2014 18:27

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: Vynucené kmity buzené rotující hmotou

Zdravím,

se Simulinkem jsem pracoval jen krátce a navíc před dlouhou dobou, ale strategie by měla být jasná. Nejdřív bych ten model popsal diferenciální rovnicí. Přetavení této rovnice do diagramu v Simulinku už by pak neměl být problém. Abys mohl aplikovat druhý Newtonův zákon, bude potřeba vyjádřit sílu od té rotující hmoty (síly od pružin a tlumiče samozřejmě taky). V Simulinku pak určitě bude nějaký budící blok, kam se prostě napíše požadovaný výstup (síla) jako funkce času. Pomohlo? Nebo je to moc obecně:)

Zápatí