Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 05. 2014 16:18

Lukasx
Zelenáč
Škola: UPa
Reputace:   

Vynucené kmity buzené rotující hmotou

Dobrý den,
rád bych ze nejprve zeptal zda s tímto problémem má někdo nějaké zkušenosti  popřípadě zda by mi někdo nepomohl s modelem simulace v Simulinku (zkoušel jsem příslušnou simulaci v Mathcadu ale tam se mi nedaří vykreslit příslušný graf - Rezonanční faktor na součuniteli naladění - víz spodní text)
jedná se o pružně uloženou sestavu která je buzena odstředivou silou nevývažku o hmotnosti m1 uhlová rychlost rotoru $\Omega$  v čase narůstá.
soustava má 1 stupeň volnosti je lineární s podkritickým tlumením, soustava kmitá ve svislém směru.

1. případ úhlové zrychlení \varepsilon  rotoru je konstantní a rychlost budící síly je dána vztahem:
$\Omega =\Omega _{0} + \varepsilon  * t$

2 případ úhlové zrychlení \varepsilon rotoru v čase narůstá podle exponenciály ( $\varepsilon =\mathrm{e}^{0,5*t}$   ...
$\Omega =\Omega _{0} + 2*\mathrm{e}^{0,5*t}$

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-05/86274_duh_zadani.png

úkolem je vykreslit funkci
R na $\mu  $
přičemž:

$R = x/\delta $
$\delta = (m1*r*\Omega ^{2})/c$
a
$\mu$ =$\omega /\Omega$

Děkuji za pomoc a případné rady.

#2 29. 05. 2014 18:27

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: Vynucené kmity buzené rotující hmotou

Zdravím,

se Simulinkem jsem pracoval jen krátce a navíc před dlouhou dobou, ale strategie by měla být jasná. Nejdřív bych ten model popsal diferenciální rovnicí. Přetavení této rovnice do diagramu v Simulinku už by pak neměl být problém. Abys mohl aplikovat druhý Newtonův zákon, bude potřeba vyjádřit sílu od té rotující hmoty (síly od pružin a tlumiče samozřejmě taky). V Simulinku pak určitě bude nějaký budící blok, kam se prostě napíše požadovaný výstup (síla) jako funkce času. Pomohlo? Nebo je to moc obecně:)

Zápatí