Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, mám problém u jednoho příkladu, který se větví na pár dalších, ale zejména mám problém konkrétně v tomto:
Určete
tak, aby pro binomická rozvoj
platilo:
c) poměr koeficientů u 4. členu a 3. členu je 8:3
Myslím že postupuji správně, nicméně nemohu stále dojít k uspokojivému výsledku (10).
dále upravuji až dostanu rovnici:
a z toho ->
ale to není kýžená 10. Kde je chyba? Nemá postup ještě pokračování?
vím jak tyto úlohy počítat, ale výsledek mi ani u jedné dnes nevyšel... např.: ani u zadání: součet koeficientů u druhého a třetího členu je 55; nebo u příkladu: koeficient u 3. členu je 2,5krát větší než koef u 6. členu atd. Je divné, že mi to prostě nevychází...
Děkuji
Ahoj, ze zadání a z definice binomické věty plyne:

Když se na ty zápisy podíváš, tak je jasné, že koeficientem bude u obou členů kombinační číslo, a ty o nich víš, že jsou v poměru 8:3
Po úpravě dostáváš:
...a to tu 10 dá určitě. :)
P.S. Teď mi došlo, že chybu jsi udělal jen v úpravě kombinačních čísel, viď? Tak pomalu:

A zbytek už určitě dořešíš sám... :)
↑ gadgetka:
tak se dnes opravdu ukázalo, že je chyba mezi PC a židlí. Já jsem totiž (n-2)! a (n-3)! vyjádřil jako: (n-2)! a (n-2)!*(n-3), jinými slovy jsem s těmi faktoriály v závorkách zacházel jako kdyby tam byly všude místo "-" "+" :) Zkusím vše přepočítat, snad bude fungovat.