Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Já bych všechny čísla rozložil na prvočísla 3 a 5 a odmocniny přepsal na mocniny pomocí vztahu
. Dále postupujeme podle pravidel pro počítání s mocninami. K tomu se nedá moc říct, prostě ta pravidla jsou jasně daná a pomocí nich se to řeší naprosto přímočaře. Kdyžtak řekni, co ti v tom konkrétně dělá problém.
Nastíním úpravu prvního zlomku:![kopírovat do textarea $\frac{\(15^{\frac 13} \cdot 27^{\frac 12}\)^{-3}}{25^{\frac 14} \cdot 9^{\frac 18}} = \frac{\[(3 \cdot 5)^{\frac 13} \cdot \(3^3\)^{\frac 12}\]^{-3}}{\(5^2\)^{\frac 14} \cdot \(3^2\)^{\frac 18}} = \frac{\(3^{\frac 13} \cdot 5^{\frac 13} \cdot 3^{\frac 32}\)^{-3}}{5^{\frac 12} \cdot 3^{\frac 14}} = \ldots $](/mathtex/6a/6a0fe6b41d49b11d9462a55e2f42cc1d.gif)

↑ StupidMan:
Může :)

Je tam násobení. Viz můj příspěvek výše. Máš to tam vše celkem názorně.
Edit: kam zmizl příspěvek s odmocninou, na který jsem reagoval?
Edit: Aha, on je pode mnou. Tak tedy odpovídám do budoucnosti :)

↑ StupidMan:
Vytknout.
↑ StupidMan:
Toto sa jednoduchsie vo vseobecnosti napisat neda. Ono to moze zvadzat na nejake
, ale netreba sa nechat pomylit :)
↑ StupidMan:
Ano, to co si napisal je pravda. Pre sucin to plati, ale ked mame
, tak sa to uz neda nejako zjednodusit, musime to nechat v takom tvare. Ako napisal halogan, da sa to vynimat pred zatvorku, ale tym by sa to asi este skomplikovalo a navyse ked nevieme o x,y nic viac, tak vlastne nemame co vynat.. :)
↑ StupidMan:
aha, zřejmě už si na to přišel sám, tak jsi příspěvek vymazal :)
↑ gadgetka:
jej ja sem to udelal zase trochu jinak 
.png)
.png)
myslis ze by to taky slo?