Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Takže jsou zadány 4 body, které tvoří čtyřstěn. A[0,0,0] B[5,1,0] C[2,5,0] D[1,2,4]. Takže úkoly jsou takové. Nejdříve napište obecnou rovnici roviny, která je rovnoběžná se stranami AC a BD a prochází těžištěm, pro které platí T=1/4[A+B+C+D]. Pozenamávám, že podobný příklad, jsem tu už zakládal. Ale tady potřebuji pomoct ještě s dalšími kroky. Další úkol je určit řez MNPQ tou rovinou zadaným tělesem. A nakonec vypočtěte obsah řezu MNPQ. Tak jde mi hlavně o to,že nevím jak na to, a byl bych vděčný za nějké to nakopnutí, třeba i do zadku, hlavně když to pomůže. :o)

↑ okurka:
1. Rovnice roviny - AC BD jsou vektory směrové, jejich vektorový součin je normálový vektor roviny a T je bod, kterým prochází
2. Bych určil průsečíky s hranami čtyřstěnu
3. Čtyřúhelník MNPQ bych rozdělit na 2 trojúhelníky a vypočítal obsah těchto trojúhelníků
Tak třeba takto
↑ marnes:První dva kroky jsem udělal tak, jak jsi napsal. Jen u toho druhého kroku, u těch průsečíků, bych se chtěl zeptat, zda je možné, to udělat tímto postupem: jednotlivé hrany jsem si vyjádřil jako přímky parametricky. Po té jsem jednotlivé přímky dosadil do rovnice té roviny a vypočítal si parametr. Načež jsem dosadil parametr do parametrického vyjádření přímek a spočítal si souřadnice průsečíků. Je to dobře, nebo jsem se dopustil matematického zločinu? :o)
↑ marnes:Tak díky za pomoc. Ještě mrknu na ten třetí úkol a zkusím spočítat obsah. Mimochodem ten obsah trojůhelníku se spočítá jako velikost vektoru vynásobená vzdáleností bodu od vektoru a celé to vydělím 2. Nebo je i nějaký jednodušší postup?

↑ okurka:
To co používáš ty je vlastně základna . výška děleno dvěma. Já znám ještě dva postupy
1. S =1/2. /u/./v/.sin alfa Kde /u/ a /v/ jsou velikosti vektorů, alfa je úhel mezi nimi
2. S = 1/2 / u x v/ kde / u x v/ je velikost vektorového součinu
Jen bych chtěl do vaší diksuze vložit, že počítám-li průsečík hrany s rovinou, tak sice mohu spočítat průsečík "nabízející se" přímky s touto rovinou, ale musím si pak dát pozor na to, aby se to protlo i s tou hranou, tedy úsečkou, která je podmnožinou uvažované přímky.
Jde-li o hranu AB, kde A a B jsou body, a napíši-li si parametrické vyjádření třeba jako
, pak jde o to, že
musí být mezi 0 a 1 (včetně), aby byl průsečík s úsečkou AB. Bohužel nemohu říct, že požadavek
je dostatečný ve všech případech - stejná přímka má třeba parametrický předpis
, resp.
, a pak se úsečka pozná podle
, resp.
, atd.
EDIT: A samozřejmě existují i jiné formy analytického vyjádření přímky: třeba úsekový tvar (ze kterého se snadno vyčtou průsečíky s osami / rovinami xy,xz,yz, resp. se rychle napíše, známe-li tyto průsečíky), taktéž obecný tvar (pak jde o jednoznačně určenou průsečnici dvou nerovnoběžných rovin v 3D).
Stránky: 1