Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 02. 2009 12:22

okurka
Reputace:   

čtyřstěn v analytice

Takže jsou zadány 4 body, které tvoří čtyřstěn. A[0,0,0] B[5,1,0] C[2,5,0] D[1,2,4]. Takže úkoly jsou takové. Nejdříve napište obecnou rovnici roviny, která je rovnoběžná se stranami AC a BD a prochází těžištěm, pro které platí T=1/4[A+B+C+D]. Pozenamávám, že podobný příklad, jsem tu už zakládal. Ale tady potřebuji pomoct ještě s dalšími kroky. Další úkol je určit řez MNPQ tou rovinou zadaným tělesem.  A nakonec vypočtěte obsah řezu MNPQ. Tak jde mi hlavně o to,že nevím jak na to, a byl bych vděčný za nějké to nakopnutí, třeba i do zadku, hlavně když to pomůže. :o)

#2 15. 02. 2009 12:31

marnes

Re: čtyřstěn v analytice

↑ okurka:
1. Rovnice roviny - AC BD jsou vektory směrové, jejich vektorový součin je normálový vektor roviny a T je bod, kterým prochází
2. Bych určil průsečíky s hranami čtyřstěnu
3. Čtyřúhelník MNPQ bych rozdělit na 2 trojúhelníky a vypočítal obsah těchto trojúhelníků

Tak třeba takto

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 15. 02. 2009 12:38

okurka
Reputace:   

↑ marnes:První dva kroky jsem udělal tak, jak jsi napsal. Jen u toho druhého kroku, u těch průsečíků, bych se chtěl zeptat, zda je možné, to udělat tímto postupem: jednotlivé hrany jsem si vyjádřil jako přímky parametricky. Po té jsem jednotlivé přímky dosadil do rovnice té roviny a vypočítal si parametr. Načež jsem dosadil parametr do parametrického vyjádření přímek a spočítal si souřadnice průsečíků. Je to dobře, nebo jsem se dopustil matematického zločinu? :o)

#4 15. 02. 2009 12:39

marnes

↑ okurka:
Podle mne dobrý

#5 15. 02. 2009 12:41

marnes

↑ okurka:
Navíc přímka v prostoru se vyjadřuje jen parametricky, tak mně jiný způsob nenapadá. Ale taky neznám vše, třeba někdo pomůže

#6 15. 02. 2009 12:42

okurka
Reputace:   

↑ marnes:Tak díky za pomoc. Ještě mrknu na ten třetí úkol a zkusím spočítat obsah. Mimochodem ten obsah trojůhelníku se spočítá jako velikost vektoru vynásobená vzdáleností bodu od vektoru a celé to vydělím 2. Nebo je i nějaký jednodušší postup?

#7 16. 02. 2009 10:49

marnes

↑ okurka:
To co používáš ty je vlastně základna . výška děleno dvěma. Já znám ještě dva postupy
1. S =1/2. /u/./v/.sin alfa Kde /u/ a /v/ jsou velikosti vektorů, alfa je úhel mezi nimi
2. S = 1/2 / u x v/  kde / u x v/ je velikost vektorového součinu

#8 16. 02. 2009 10:58

okurka
Reputace:   

↑ marnes:
Díky. Tohle řwšwní se mi zdá elegantnější a taky rychlejší. A taky tu člověk nenaseká tolik chyb. :o)

#9 16. 02. 2009 12:25 — Editoval musixx (16. 02. 2009 12:33)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Jen bych chtěl do vaší diksuze vložit, že počítám-li průsečík hrany s rovinou, tak sice mohu spočítat průsečík "nabízející se" přímky s touto rovinou, ale musím si pak dát pozor na to, aby se to protlo i s tou hranou, tedy úsečkou, která je podmnožinou uvažované přímky.

Jde-li o hranu AB, kde A a B jsou body, a napíši-li si parametrické vyjádření třeba jako $p\equiv X=A+t(B-A)$, pak jde o to, že $t$ musí být mezi 0 a 1 (včetně), aby byl průsečík s úsečkou AB. Bohužel nemohu říct, že požadavek $0\leq t\leq1$ je dostatečný ve všech případech - stejná přímka má třeba parametrický předpis $p\equiv X=\frac{A+B}2+s(B-A)$, resp. $p\equiv X=B+r(2B-2A)$, a pak se úsečka pozná podle $-\frac12\leq s\leq\frac12$, resp. $-\frac12\leq r\leq0$, atd.

EDIT: A samozřejmě existují i jiné formy analytického vyjádření přímky: třeba úsekový tvar (ze kterého se snadno vyčtou průsečíky s osami / rovinami xy,xz,yz, resp. se rychle napíše, známe-li tyto průsečíky), taktéž obecný tvar (pak jde o jednoznačně určenou průsečnici dvou nerovnoběžných rovin v 3D).

#10 16. 02. 2009 13:05

marnes

↑ musixx:
Děkuji za doplnění. Je fakt, že se musí dávat pozor. Nejlepší je si načrtnout obrázek, jelikož ta rovina jednu z těch hran neprotne.

Zápatí