Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, nedávno jsme měli v písemce příklad, vypočtěte moment setrvačnosti duté koule o vnitřním průměru R2, vnějším průměru R1 a hmotnosti m, bohužel jsem se ale učitele na poslední hodině zapomněl zeptat na správný výsledek. Ať jsem po internetu pátral sebevíc, tak žádný rozumný postup najít nepodařilo.
Při posledním výpočtu i vyšel výsledek 
↑ darkorbit: Já právě našel na internetu výsledek, kde byly 2/5, ale nemůžu vůbec přijít na to, kde se tam vzaly.
Moment zotrvačnosti je aditívna veličina, teda ak sa sústava skladá z viacerých zložiek, momenty zotrvačností sa sčítavajú. Predstavím si teda homogénnu guľu s polomerom "R" a rozdelím ju na menšiu guľu s polomerom "r" a guľovú šupku (dutá guľa). Celkový moment zotrvačnosti takej gule je teda súčtom týchto dvoch momentov zotrvačností. Nech má veľká guľa hmotnosť "M" a menšia hmotnosť "m", mám potom:
Kde "I" som označil hľadaný moment zotrvačnosti dutej gule. Pretože sú gule homogénne, ich hmotnosti vyjadrím pomocou hustoty a mám:

Z prvej rovnice vyjadrím "I" a dosadím za hmotnosti:
Potrebujem do tohto vzťahu dopracovať hmotnosť šupky (dutej gule), tá je zjavne:
Z tohto vzťahu už vyjadrím ten člen z hustotou, dosadím a mám (hmotnosť dutej gule preoznačím z toho gréckeho písmena na "m" :
Mám trochu iné označenie, ale nechcelo sa mi to indexovať, "R" je vonkajší polomer a "r" je vnútorný.