Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 06. 2014 20:24 — Editoval Exfdgr (08. 06. 2014 20:25)

Exfdgr
Zelenáč
Reputace:   

Moment setrvačnosti duté koule

Dobrý den, nedávno jsme měli v písemce příklad, vypočtěte moment setrvačnosti duté koule o vnitřním průměru R2, vnějším průměru R1 a hmotnosti m, bohužel jsem se ale učitele na poslední hodině zapomněl zeptat na správný výsledek. Ať jsem po internetu pátral sebevíc, tak žádný rozumný postup najít nepodařilo.

Při posledním výpočtu i vyšel výsledek $\frac{3}{5}.m.\frac{(R1^{5}-R2^{5})}{(R1^{3}-R2^{3})}$

• (téma jako vyřešené označil(a) Exfdgr)

#2 08. 06. 2014 21:05

darkorbit
Škola: MFF CUNI
Pozice: 1. roč. Bc štúdia
Reputace:   

Re: Moment setrvačnosti duté koule

Zdravím,

dostal som rovnaký výsledok (len predpokladám, že miesto 3/5 má byť 2/5).

#3 08. 06. 2014 21:35

Exfdgr
Zelenáč
Reputace:   

↑ darkorbit: Já právě našel na internetu výsledek, kde byly 2/5, ale nemůžu vůbec přijít na to, kde se tam vzaly.

#4 08. 06. 2014 22:18 — Editoval darkorbit (08. 06. 2014 22:19)

darkorbit
Škola: MFF CUNI
Pozice: 1. roč. Bc štúdia
Reputace:   

Moment zotrvačnosti je aditívna veličina, teda ak sa sústava skladá z viacerých zložiek, momenty zotrvačností sa sčítavajú. Predstavím si teda homogénnu guľu s polomerom "R" a rozdelím ju na menšiu guľu s polomerom "r" a guľovú šupku (dutá guľa). Celkový moment zotrvačnosti takej gule je teda súčtom týchto dvoch momentov zotrvačností. Nech má veľká guľa hmotnosť "M" a menšia hmotnosť "m", mám potom:
$I_{cela}=\frac{2}{5}MR^{2}=I+I_{mala}=I+\frac{2}{5}mr^{2}$
Kde "I" som označil hľadaný moment zotrvačnosti dutej gule. Pretože sú gule homogénne, ich hmotnosti vyjadrím pomocou hustoty a mám:
$M=\frac{4}{3}\pi \varrho R^{3}$
$m=\frac{4}{3}\pi \varrho r^{3}$
Z prvej rovnice vyjadrím "I" a dosadím za hmotnosti:
$I=\frac{2}{5}(MR^{2}-mr^{2})=\frac{2}{5}\frac{4}{3}\pi \varrho (R^{5}-r^{5})$
Potrebujem do tohto vzťahu dopracovať hmotnosť šupky (dutej gule), tá je zjavne:
$\mu =M-m=\frac{4}{3}\pi \varrho (R^{3}-r^{3})$
Z tohto vzťahu už vyjadrím ten člen z hustotou, dosadím a mám (hmotnosť dutej gule preoznačím z toho gréckeho písmena na "m" :
$I=\frac{2}{5}m\frac{R^{5}-r^{5}}{R^{3}-r^{3}}$

Mám trochu iné označenie, ale nechcelo sa mi to indexovať, "R" je vonkajší polomer a "r" je vnútorný.

#5 08. 06. 2014 22:21

Exfdgr
Zelenáč
Reputace:   

↑ darkorbit: Jasně, už to vidim, děkuji moc za pomoc. :)

Zápatí