Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
prosím poradíte mi, jak na tyhle příklady?
1. Jaká je pravděpodobnost, že z 500 nezávislých pokusů s 365 možnými výsledky je realizován výsledek číslo 200 právě 3-krát?
2. Do přístaviště vplouvají 2 parníky kdykoliv během 24 hodin. První je v přístavišti jednu hodinu a druhý dvě hodiny. Jaká je pravděpodobnost, že se setkají?
Díky moc :)
↑ kaitlyn:
Ahoj,
na první příklad použij vzorec
, kde n je počet pokusů, p je pravděpodobnost úspěchu v jednom pokusu a x je počet úspěchů.

↑ kaitlyn: Ahoj, dvojku si představ takto: Prostor všech možných jevů, tj. příjezdy parníku v daném dni je úsečka o délce 24. Když připluje první parník např. v 9:15, doba jeho pobytu tvoří úsečku od 9:15 do 10:15. Pobyt druhého parníku pak tvoří úsečku o délce 2 hodiny. Aby se parníky setkaly, musí se úsečky protnout. Takový interval má délku 3 h, tj. pst. že parníky potkají je 3/24?
↑ kaitlyn: ↑ OndrasV:
Dobrý den. Řekl bych, že při řešení druhého příkladu je nutno jít do dvou dimenzí, v kartézské soustavě
souřadnic možná takto:
x ... doba příjezdu 1. parníku, 0 <= x <= 24
y ... doba příjezdu 2. parníku, 0 <= y <= 24
Prostor všech možných jevů 'A' = čtverec o straně 24
Aby se parníky setkaly, by mělo platit
y - x <= 1, přijede-li první parník 1,
x - y <= 2, přijede-li první parník 2.
Parníky jsou nezávislé, takže pořadí příjezdu bude mít stejnou pravděpodobnost.
Označím - li 'B' = průnik plochy čtverce A a oblasti vymezené uvedenými nerovnostmi, pak myslím,
že hledaná pravděpodobnost 
Ovšem bylo by vhodné, aby to ještě někdo posoudil.
↑ OndrasV:
To snad není na omlouvání. Já si vlastně nejsem taky jistý, že jsem uvažoval správně.
Ahoj ↑ Valerian: :)
Zkoušela jsem Bernoulliovo schéma
, vůbec mi to ale nevychází :( Pokud jsem dobře dosadila, pak
. Výsledek dle sbírky je 0,1089.
Uvažovala jsem správně? Je pravděpodobnost úspěchu 1/500?
Dobrý den, ↑ Jj:, ↑ OndrasV: :)
Nevím, jak je to se správně počítá, ale výsledek je skutečně 3/24 :)

↑ kaitlyn: 1. Ne, pravdědpobnost úspěchu p=1/365, protože se náhodně vybírá jedno číslo (200) z 365 stejně pravděpodobnostních výsledků.
↑ kaitlyn:
Takže teď jsem docela překvapený. Nějak ale "cítím", že by se to mělo počítat ve dvou dimenzích.
Podle mého postupu to vychází 0.120, což není 3/24 (= 0.125). Ještě zkusím pouvažovat.
↑ OndrasV:,
děkuji :)

↑ Jj: Já jsem taky překvapený, taky si myslím, že se to má počítat ve dvou dimemzích. Leda by se dny mohly překrývat, tj. kdyby parník přijel v čtvrtek v 23:55 a druhý v pátek v 0:25, tak by se to bralo, že se počkají.
Děkuji vám všem za pomoc, za vaši ochotu :)
Stejný příklad se řešil i tu:
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=20995
Stránky: 1