Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
mam male nejasnosti v priklade:
Najdi hodnotu polomeru kruznice opisanej trojuholniku, ktoreho vrcholy su body A=(-3,-4), B=(-2,-1), C=(1,-2)
Pocitam to tak, ze najdem stredovy bod S usecky AC, a polomer potom ako vzdialenost bodu S a bodu B. Vychadza mi to podla vysledku z knizky 
Ked vsak skusim najst stredovy bod S tentokrat s useckou inou, trebars BC, a pocitam vzdialenost tohto bodu k bodu A, polomer mi vychadza iny. Ako teda zistim s ktorymi vrcholmi mam teda pracovat? ....vdaka
D3cay napsal(a):
Pocitam to tak, ze najdem stredovy bod S usecky AC, a polomer potom ako vzdialenost bodu S a bodu B. Vychadza mi to podla vysledku z knizky
Tohle ti řek kdo, že to tak je? To musel být nějaký pořádný moula.
Střed kružnice (tím pádem i poloměr) získáš jako průsečík os stran. Tudíž stačí najít středy libovolných dvou stran, vést jimi kolmici ke straně na které leží a průsečík těchto dvou (tří) přímek je střed kružnice opsané. Poloměr zjistíš už lehce jako vzdálenost středu a libovolného bodu
↑ D3cay:
Vychází ti to proto, že tvůj trojúhelník je náhodou pravoúhlý. A potom samozřejmě je poloměr kružnice opsané roven polovině přepony.
S odvěsnou ti to fungovat nebude.
A s nepravoúhlým trojúhelníkem taky ne.