Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 06. 2014 17:49

MartinVincens
Zelenáč
Škola: GHB
Pozice: student
Reputace:   

Oscilační obvod - kontrola úvahy

Zdravím,
počítal jsem teď jeden příklad do fyziky - podle výsledků mi vyšel správně, ale nejsem si jistý fyzikální správností mé úvahy a chtěl bych mít jistotu.

Př: V oscilačním obvodu, jehož cívka má indukčnost 0,2 mH, probíhá elektromagnetické kmitání, při němž amplituda proudu v cívce je 5mA a amplituda napětí na kondenzátoru je 20mV. Určete frekvenci kmitání oscilačního obvodu a kapacitu kondenzátoru. Kmitání je netlumené.

Uvažoval jsem takto:
Znám amplitudy napětí a proudu, jejich poměr Um/Im mi vlastně určuje jakýsi odpor, který cívka klade průchodu proudu. To by odpovídalo induktanci, kterou lze také vyjádřit jako X(L) = w.L, takže si napíšu Um/Im=w.L a vyjádřím si w. Pak snadno dopočítám frekvenci f. Oscilační obvod má kromě induktance i kapacitanci, které jsou si rovny, proto můžu napsat i toto: Um/Im=1/(w.C). Odtud si vyjádřím C a mám hotovo.
Vím, že to snadno jde řešit přes rovnost energií, ale chtěl bych si ověřit právě tuhle úvahu. Postupoval by tu někdo stejně jako já? :-)
Dík za odpověď.

#2 21. 06. 2014 05:18

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

Re: Oscilační obvod - kontrola úvahy

Ahoj ↑ MartinVincens:,

Uvažuješ-li v absolutních hodnotách, tak máš pravdu, ale měl bys pak zdůvodnit, proč je to možné. O nic složitější by podle mě nebylo použít komplexní vyjádření veličin. Úvaha by v principu byla stejná, ale vyhnuli bychom se případným nepřesnostem.

A pokud se ptáš na volbu postupu, preferuji spíš energetické úvahy, protože pokud je lze použít, bývají často jednodušší.

Zápatí