Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám příklad
Mějme 10 stejných krabic. V devíti z nich jsou vždy dva černé a dva bílé míčky. V poslední krabici je pět bílých a jeden černý míček. Z náhodně zvolené krabice byl vytažen bílý míček. Jaká je pravděpodobnost, že tento bílý máček byl vytažen z krabice s pěti bílými míčky?
moje řešení :
mám 10 krabic, takže 10 možností a pokud se ptají jaká je pravděpodobnost, že vytáhnu bílý z poslední krabice je šance
je tak správně?

↑ Dopikasan:
1) řešení neznám
2) dle mého tvá úvaha není dobře už z toho důvodu, že bílých míčků je 23.
3) musí být splněny dvě podmínky
a) že jsi vybral tu správnou krabici, což je 1/10 a
b) zároveň vybral z šesti míčků bílý, což je 5/6
takže bych osobně navrhoval 5/60=1/12
ale jak jsem napsal na začátku - nevím
↑ marnes:
no já to chápu tak, že se ptají na pravděpodobnost, že to bude míček vytaženej z té krabice s těma hodně mičky...takže nás ty míčky vpodstatě nezajmají protože oni se ptají jaká je pravděpodobnost, že míček byl vytažen z té poslední krabice. Ale nejsem si tím moc jistej no
pokud otázka má znamenat: jaká je pravděpodobnost vytáhnutí bílého míčku z poslední krabice, tak bych s tvým řešením souhlasil.

↑ Dopikasan:
Ale ptají se na vytažení BÍLÉHO z POSLEDNÍ. Já vidím dvě podmínky. Ale třeba mých 7 D vidí špatně:-)
Zdravím,
já ale nesouhlasím. V úloze je dáno, že byl vytažen bílý míček (máme ho v ruce jistý, nestojíme před krabici s prázdnou rukou), tedy jen pravděpodobnost, ze které krabice (1/10). Chtělo by to autoritativní kritiku :-)
A rád dělám radost.
:-) kolegovi Stývovi určitě, také umí potěšit.
Také se nedohaduji - tak nakonec bych se přiklonila k závěru, že odlišný počet bílých míčků v poslední krabici zvyšuji pravděpodobnost vytažení bílého z poslední. A je z toho úloha na rohlíky (15. část b). Souhlasíte? Děkuji.