Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry vecer,
chcem si len overit, ci takto mozem rozmyslat:
1. moze byt pravdiva
2. kriterium delitelnosti 7 je zlozite a je mensia pravdepodobnost, ze do 180 sa vyskytne
3. moze byt pravdive
4. ano bude to parne, kedze je delitelne 6
5. toto netusim
dakujem
Ahoj, kdybych to vzala jen obecně, bez velké matematiky.
2) Čísla, která jsou dělitelná sedmi a jsou menší než 180:
7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63, 70, 77, 84, 91, 98, 105, 112, 119, 126, 133, 140, 147, 154, 161, 168, 175
3) Která z těch čísel mají při dělení šesti zbytek 3? (uvádím řadu zbytků ;))
1, 2, 3, 4, 5, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 0, 1
Jsou to čísla:
21, 63, 105, 147,
4) je vidět, že sudé není ani jedno
5) ani jedno nemá ciferný součet 11.
Špatné řešení:
↑ gadgetka:
Zdravím,
Jsem pro odpověď C). :)
v otázce je "nejvýš kolik informací muže být současně pravdivých", mně to vychází (B) 4.
↑ Petra2014:
Ty se snažíš posoudit jednotlivé věty, zda jsou pravdivé (což každá jednotlivá věta sama o sobě je), úloha však vyžaduje posoudit pravdivost informace sestavené z více vět. Za další upřesnění k letnímu počítání (v jiném tématu) děkuji.
↑ Honzc:
Zdravím,
ano také jsem tak postupovala se stejným výsledkem. Prvotní námět byl jít od 2 pravdivých vět nahoru (stačí najít vždy jen jednu dvojicí nebo trojicí atd.), ale nakonec jsem šla od 5 vět zpět.
Spíš ale bych zareagovala na systém Petry (kde je vidět, že posuzuje jednotlivé věty, zejména posuzování 2. věty je zavádějící, posouzení 4. věty je v rozporu s 3. větou, kde je dělení 6 se zbytkem, tedy naopak dělitelné 6 není atd. - souhlasíš?) A celkově má zvolit jinou metodiku, než:
Petra2014 napsal(a):
1. moze byt pravdiva
2. kriterium delitelnosti 7 je zlozite a je mensia pravdepodobnost, ze do 180 sa vyskytne
3. moze byt pravdive
4. ano bude to parne, kedze je delitelne 6
5. toto netusim
No však má celé prázdniny před sebou :-)
Aha, tak já se na to zadání dívala jinak. Až při čtení Honzcovy odpovědi mi "došel" ten jiný, a zřejmě správný smysl zadání.
Tak se omlouvám za zavádějící odpověď. :)
vsetkym dakujem velmi pekne za pomoc, ja som sa na to uplne inac pozerala a vlastne chyba nastala uz pri precitani zadania, vobec som to nebrala ako vsetky podmienky naraz, ale ako vetu po vete, preto mi to prislo ako blud...ospravedlnujem sa za moju nedocitavost :) a este raz VELKA VDAKA!