Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, potřebovala bych pomoci s příkladem, který mi ne a ne vyjít.
Vypočítejte koncentraci roztoku kyseliny akrylové jehož pH=4,2.Disociační konstanta kyseliny akrylové je 5,5*10^-5. Předpokládejte ideální chování roztoku.
Výsledek by ml být přibližně 1,355*10^-4, což mi nikdy nevyšlo a už nevím co s tím.
Moje úvaha:
Rovnice: 
![kopírovat do textarea $K_{A}=\frac{[H_{3}O^{^{+}}]\cdot [A^{^{-}}]}{[HA]}$](/mathtex/a9/a9fd1a6b90d43502ebbcae5bbbf2a033.gif)
![kopírovat do textarea $K_{A}=\frac{[H_{3}O^{+}]^{2}}{[HA]}$](/mathtex/3e/3e20d0ba125fba393a7878cefd2effd5.gif)
![kopírovat do textarea $[H_{3}O^{+}]=\sqrt{K_{A}\cdot [HA]}$](/mathtex/a8/a853c04debd914791c2ce01c4176c295.gif)
![kopírovat do textarea $pH=-0,5logK_{A}-0,5log[HA]$](/mathtex/5d/5dfb94bf5025fde5b177eaac9f2b1b56.gif)
![kopírovat do textarea $4,2=2,12982-0,5log[HA]$](/mathtex/8a/8a1d6abdb33518a05431c566801d4755.gif)
![kopírovat do textarea $-2,07=0,5log[HA]$](/mathtex/93/93717ae1813bd2ab476c02e4d9a8b04c.gif)

Děkuji moc za pomoc :)
Zdravím,
v tomto tématu kolega houbar upozornil na trošku odlišný vztah v závislosti od hodnoty pKA, odkaz.
To může být jeden důvod, potom z řádku
osamostatníš log [HA] tak, že vynásobíš (-2), ne podělíš. Zkus to ještě celé projít, zda bude v pořádku.
Pomocí jednoduchého zjištění koncentrace [H3O+] z pH a následným použitím vzorce uživatele houbar vše vychází. Jen by mě asi nenapadlo takový vzorec použít, jelikož jsem se s ním doteď nepotkala.
Každopádně děkuji moc, vychází to :)
↑ andelik:
:-) každopádně děkujeme kolegovi houbarovi. Jak jsi viděla v odkazovaném tématu, takových překvapených nás bylo více. Těžko říci, proč se u vás (i u autorky v dalším tématu) se objevuje výsledek s využitím tohoto vzorce - zda skutečně někde vzorec je a jen se přehlédlo, nebo autor úloh bere zadání z některé sbírky bez kontroly s používanou teorii.
Bylo by to vhodné prozkoumat, buď z doporučovaných zdrojů nebo na konzultaci.
K Tvému druhému tématu - pokud nepomohla sbírka úvodních materiálů k fyzikální chemie, zkus se podívat na tento odkaz, úloha 6. Pokud všechno bude vycházet, tak jen označ téma za vyřešené, nebo se ještě ozvi - k čemu jsi došla.
↑ jelena:↑ andelik: Ten vzorec je třeba použít, pokud je koncentrace méně jak desetkrát větší jak Ka. (
)
Zdravím,
↑ andelik: děkuji za zprávu.
↑ houbar:
méně jak desetkrát větší
:-) Ty mne chceš odrovnat takovým slovním spojením. Nechala jsem kolegyňce odkaz, ať to prozkoumá, zda i v tom není potíž. V každém případě, pokud by neměla chybu v řešení rovnice ↑ příspěvek 2: (předchozí počty na kalkulačce nekontrolovala), tak by měla dostávat alespoň řádově shodné výsledky. Souhlasíš? Děkuji.
↑ houbar:
Zdravím,
jsem se donutila dočíst zrádné slovní spojení a nerovnici
kolega houbar napsal(a):
Ten vzorec je třeba použít, pokud je koncentrace méně jak desetkrát větší jak Ka. (
)
to myslím nesedí s textem a nerovnice má být naopak
, podle zadání (má
), tak se může řídit rozmezím od pana Canova (jak odkazuješ). Ještě si říkám, že vzorec nemají, jelikož se předpokládá, že ho přímo odvodí.
Plus mínus autobus
:-) takový malý autobus, u kolegyňky to byl +/- ropný tanker (z důvodu chybné úpravy). Pokud dobře vkládám (1) a (2), tak se držíme řadově koncentrace
. Věnovat se výzkumu, jak velké chyby se dopouštíme obecně použitím upraveného vzorce, už se mi nechce (navíc určitě už někde bude).
Děkuji za doporučení.
Stránky: 1